◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.07.2024

Dezvoltare durabilă. Asigurarea accesului la energie fiabilă

Lumea este pe cale să atingă Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 7 (ODD 7), care urmărește să permită accesul tuturor la energie accesibilă și fiabilă (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1135887, postat pe 6 iunie 2023): ”Traking 7 SDG: The Energy Progress Report” (Urmărirea obiectivului 7 SDG: Raportul privind progresul energetic), publicat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Divizia de Statistică a Națiunilor Unite, Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizează că eforturile actuale sunt nu este suficient pentru a atinge ODD 7 în termen. S-au înregistrat progrese în ceea ce privește elementele specifice ale campaniei de atingere a ODD 7 – inclusiv creșterea ratei de utilizare a energiei regenerabile în sectorul electricității – dar, progresele sunt insuficiente pentru a îndeplini țintele stabilite, la timp pentru termenul limită din 2030.

ODD 7 se referă la asigurarea accesului la energie accesibilă, fiabilă, durabilă și modernă. Potrivit autorilor raportului, acest obiectiv include accesul universal la energie electrică și gătit curat, dublarea nivelurilor istorice de îmbunătățire a eficienței energetice și creșterea substanțială a ponderii surselor regenerabile în mixul de energie globală. Atingerea acestui obiectiv va avea un impact profund și pozitiv asupra sănătății și bunăstării oamenilor, ajutând la protejarea acestora de riscurile de mediu și sociale, cum ar fi poluarea aerului, și extinderea accesului la îngrijire medicală, sănătate și servicii primare.

Criza energetică globală, exacerbată de războiul din Ucraina, este de așteptat să stimuleze desfășurarea energiei regenerabile și să îmbunătățească eficiența energetică, unele guverne stimulând investițiile. Cu toate acestea, estimările IRENA arată că fluxurile financiare publice internaționale pentru energie curată în țările cu venituri mici și medii au scăzut înainte de pandemia COVID-19, iar finanțarea este limitată la un număr mic de țări. Atingerea obiectivelor ODD 7 necesită o reformă structurală a finanțelor publice internaționale și definirea de noi oportunități de deblocare a investițiilor. Raportul menționat mai sus constată, de asemenea, că datoria în creștere și creșterea prețurilor la energie înrăutățesc perspectivele pentru obținerea accesului universal la gătit curat și la electricitate.

Conform previziunilor actuale, 1,9 miliarde de oameni vor fi lipsiți de metode curate de gătit și 660 de milioane nu vor avea acces la electricitate în anul 2030, dacă starea actuală va continua. Mai mult, aceste neajunsuri vor avea un impact negativ asupra sănătății celor mai vulnerabile populații și vor accelera schimbările climatice.

OMS raportează că 3,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cauzate de utilizarea combustibililor și tehnologiilor poluante, care cresc expunerea la niveluri toxice de poluare a aerului din interior. Sunt necesare eforturi suplimentare și acțiuni urgente pentru a ne asigura că oamenii cei mai săraci și la care se ajunge mai greu nu sunt lăsați în urmă. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat cu acest prilej: „Trebuie să protejăm următoarea generație acționând acum. Investind în soluții curate și regenerabile pentru a promova accesul universal la energie putem face cu adevărat diferența. Tehnologiile curate de gătit în case și electricitatea fiabilă în unitățile de asistență medicală pot juca un rol crucial în protejarea sănătății populațiilor noastre cele mai vulnerabile”.

Stefan Schweinfest, de la Divizia de Statistică a Națiunilor Unite, a declarat că, în ciuda unei încetiniri recente a ritmului global de electrificare, numărul persoanelor care trăiesc fără energie electrică s-a redus aproape la jumătate în ultimul deceniu, de la 1,1 miliard în 2010 la 675 milioane în 2021: „Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare și acțiuni urgente pentru a ne asigura că cei mai săraci Oameni nu sunt lăsați în urmă. Pentru a obține accesul universal la energie fiabilă până în 2030, comunitatea de dezvoltare trebuie să intensifice investițiile în energie curată și să sprijine politicile de obținere a acesteia”.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *