◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Elis Râpeanu a lansat cartea „Epigrame aforistice și madrigaluri”

Joi, 23 iunie 2022, la ora 12, în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, Elis Râpeanu a lansat cartea „Epigrame aforistice și madrigaluri”, publicată recent la Editura ”Semne”, din București.
Activitatea a fost moderată de ec. Mihaela Radu, director al Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești.
Invitați speciali au fost: Geo Ciolcan, scriitor, Nina Grigore, istoric și muzeograf, Dorel Vidrașcu, scriitor.
Viața și activitatea autoarei au fost prezentate de către Nina Grigore.
Elis Râpeanu, profesor, poetă, epigramistă, prozatoare, critic și istoric literar, s-a născut la data de 27 august 1939, în localitatea Valea Călugărească, din județul Prahova. A urmat studiile gimnaziale și liceale în orașul Ploiești și a absolvit mai multe instituții de învățământ superior: Facultatea de Limba și Literatura Română, Facultatea de Limbi Clasice și Orientale din București, Universitatea Științifică București, Universitatea Politică și de Conducere din București, Școala Populară de Artă București, specialitatea – Canto-muzică populară și romanțe.
A fost profesor universitar de limbi moderne la Politehnica București, profesor de limba română pentru studenții, masteranzii, doctoranzii străini la Facultățile de Metalurgie, Transporturi, Chimie Industrială din București și profesor asociat al Universității „Spiru Haret”.
S-a remarcat și se remarcă printr-o activitate literară și științifică foarte bogată, originală.
Este autoarea a peste 300 de lucrări științifice și a 66 de volume, cuprinzând poezie, roman, aforisme, istorie și critică literară, monografii, este inclusă în peste 150 culegeri/antologii de epigrame, colaborator a peste 30 de publicații. Este primul doctor în epigramă din lume, cu lucrarea „Epigrama în literatura română”, susținută la Universitatea București, sub coordonarea prof.univ.dr. Ștefan Cazimir.
I-au fost evidențiate și alte trăsături, precum: crearea epigramei aforistice, preocuparea pentru creștinism și oamenii lui, legătura cu locurile natale, inițierea primului și singurului concurs de epigramă din Capitală, tinerețea fără bătrânețe, altruismul, pofta de viață.
Aprecieri la adresa activității literare a doamnei Elis Râpeanu și asupra cărții lansate au fost făcute și de scriitorii: Geo Ciolcan și Dorel Vidrașcu.
Geo Ciolcan a menționat trăsături ale autoarei, precum: talentul nativ, intelectualitatea, puterea de înțelegere, prezentarea în cartea lansată a esenței capitolului printr-un citat dintr-un scriitor. A citit câteva din epigramele scrise de Elis Râpeanu și în semn de apreciere a numit-o „Regina epigramei românești”.
În viziunea scriitorului Dorel Vidrașcu, „Elis Râpeanu este cititor de profesie care face și istorie și critică literară”. A evidențiat, în mod deosebit, importanța celor două capitole premergătoare pentru înțelegerea cărții: „Singularitatea doamnei Elis Râpeanu”, semnat de Tudor Nedelcea și studiul autoarei, „Epigrama aforistică”.
Dorel Vidrașcu și-a impresionat ascultătorii și prin definițiile metaforice date cărții prezentate pe care a numit-o „o casetă cu bijuterii al cărei bijutier este artist” și epigramei denumite „o bijuterie din anumite boabe fie și de rouă pentru un trifoi cu patru foi”.
Elis Râpeanu vorbind despre sine a evidențiat legătura dintre locurile natale, o zonă de deal-vale, și personalitatea Domniei Sale și legătura dintre spiritul ploieștean și scrierea de epigrame. A menționat aspecte ale epigramei aforistice, ale legăturii dintre epigramă și folclor și dintre epigramă și madrigal.
A considerat epigrama „un motiv de animare a spiritului și a condeiului” și a citit din propriile epigrame și madrigaluri.
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *