◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Suedia. Noi perspective

Dreapta câștigă alegerile parlamentare

La alegerile din 11 septembrie 2022, Democrații Suedezi – o formațiune de extrema dreaptă, a obținut 20% din voturile exprimate (cf. site-ul Conservatorii au câștigat alegerile palamentare din Suedia. Extrema dreaptă cucerește încă o poziție în Europa – Presa de Azi, postat pe 15 septembrie 2022: Jimmie Akkeson, liderul partidului l-a condus către un succes major, după ce Democrații Suedezi a intrat în Parlament cu aproape 6% în 2010, obținând apoi 17,5% în 2018. Competiția majoră s-a dat între ex-premierul PSD Magdalena Andersson și liderul Partidului Moderaților, conservatorul Ulf Kristersson: practic, formațiunea lui Akkeson a obținut 20,7%, devansând Partidul Moderaților, care a obținut numai 19,1%. Social-democrații au obținut singuri peste 30,5% din voturi.             

Partidul Moderaților a dat apoi noul premier al țării, acest partid fiind cel care a sprijinit ascensiunea Democraților Suedezi începând din 2019, când cele două partide au creat de facto o alianță politică. Dreapta are acum în Parlamentul de la Stockholm 176 fotolii față de 173 câte au social democrații. În Suedia, oameni politici importanți ca fostul premier Olof Palme sau fostul ministru de externe, Anna Lindh au fost asasinați pentru convingerile politicile lor prea orientate spre Comunitatea Europeană, respectiv Uniunea Europeană.

 

Producția de vin

Atunci când a plantat primii struguri, în anul 2000, Blaxsta era una dintre singurele crame comerciale din Suedia (Încălzirea globală a transformat o țară într-un teritoriu unic pentru producția de vin (descopera.ro), postat pe 21 decembrie 2022): în 2022 a fost una dintr-un număr tot mai mare de podgorii din țară, despre care experții spun că este pe cale să devină o afacere reușită legată de producția de vin. Deși relativ mici – cca 150 de hectare – podgoriile din Suedia s-au extins cu 50% în anii 2020 și 2021, astfel că producția de vin crește în Suedia. Până în 2027, se așteaptă ca suprafețele ocupate de podgorii să crească de cel puțin două ori, iar pe termen lung, se prevede că acestea ar putea crește până la 10.000 de hectare și ar putea deveni o nouă industrie de miliarde de euro.

Vânzările interne de vin suedez aproape s-au dublat în perioada 2017-2021. Systembolaget, lanțul de licențe deținute de guvern cu monopol pe vânzarea de băuturi alcoolice cu o concentrație de peste 3,5%, a declarat că vânzările sale au crescut de la 19.388 litri în 2017 la 34.495 litri în până la 30 noiembrie 2022. Deși producția este încă la scară foarte mică, retailerul a spus că, cantitatea, calitatea și interesul clienților sunt în creștere. Încălzirea globală și cultivarea de noi soiuri de struguri se numără printre factorii care determină producția de vin suedeză. Principalele soiuri cultivate în Suedia sunt Solaris, un soi de struguri albi, lansat pentru prima dată în 1975 de Institutul Vinului Freiburg, din sud-vestul Germaniei și Rondo, pentru vinul roșu.

Lotta Nordmark, cercetătoare la Universitatea Suedeză de Științe Agricole, a spus că vinurile obținute au fost în mare parte albe, spumante și rose, dar există potențial și pentru a face vinuri portocalii. Vitale pentru succesul viticol sunt folosirea soiurilor de struguri rezistente la boli, folosirea de sisteme de cultivare durabile și capacitatea de a experimenta fără restricții de denumiri, a spus Nordmark, subliniind cum „cunoscătorii de vinuri sunt interesați de vinurile suedeze, deoarece strugurii au o perioadă lungă de dezvoltare, o aciditate ridicată din care rezultă o paletă senzorială interesantă și cum vinurile suedeze deja câștigă teren în competițiile internaționale pentru degustarea de vinuri”, spune cercetătoarea. De asemenea, Nordic Vineyards, care vinde vinuri scandinave online, a spus că majoritatea produselor sale sunt cumpărate de locuitorii din regiune, dar că primește din ce în ce mai multe cereri din Europa și Asia, în special din Japonia.

Felix Åhrberg, vinificator la Kullabergs Vingård, din Skåne și secretar al Asociației Suedeze a Industriei pentru Oenologie și Viticultură, a declarat că vinul suedez este „foarte bine primit”, dar producătorii „sunt abia la început”. „Cred că acesta este momentul cel mai potrivit”, a spus el, adăugând că merge într-o direcție similară cu vinul spumant britanic: „Potențialul final va fi de 10.000 de hectare, deci cu 4.000 de hectare mai puțin decât în Elveția, ar fi o nouă industrie de un miliard de euro în Suedia, alături de turismul vinicol”.

Sveneric Svensson, președintele Svenskt Vin (Vinul Suedez), a spus că deși strugurii Solaris s-au „născut în Freiberg și-a găsit casa aici, deoarece se coc într-un Timp mai scurt”. Jurnalistul suedez de vin, Mikael Mölstad a spus că, după anul 2000, viticultura în mare parte în sudul țării, în Skåne, a trecut de la „o curiozitate” la o situație cu potențial serios, cu viticultori și vinificatori veniți din străinătate: „Astăzi, Suedia, așa cum a făcut Anglia în urmă cu 15-20 de ani, are potențialul de a concura cu calitatea vinului obținut în țări viticole respectate din Europa. Producția de vin crește în Suedia și este abia la început. Trebuie să existe o credință din partea politicienilor și autorităților pentru a determina producția de vin ca o viitoare afacere agricolă pentru Suedia, care mai are puțin de lucru până o va ajunge din urmă pe Anglia, o țară cu un potențial uriaș. Cu schimbările climatice și pământul pur și, în comparație, ieftin, există un interes din partea producătorilor de vin din Europa de a asigura terenuri în Suedia pentru producția viitoare”.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *