◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Încălzirea globală va expune miliarde de oameni la temperaturi fără precedent și la vreme extremă

Lumea este pe drumul spre încălzire de 2,7 de grade Celsius, iar asta ar însemna că două miliarde de oameni vor experimenta temperaturi medii anuale peste 29 de grade Celsius până în 2030, un nivel la care foarte puține comunități au trăit în trecut.

Până la 1 miliard de oameni ar putea alege să migreze în locuri mai răcoroase, au spus oamenii de știință, deși acele zone care rămân în nișa climatică vor experimenta valuri de căldură și secete mai frecvente.

Analiza citată de The Guardian este prima de acest gen și tratează fiecare cetățean în mod egal, spre deosebire de evaluările economice anterioare ale daunelor crizei climatice.

În țările cu populații mari și cu climă deja caldă, majoritatea oamenilor vor fi împinși în afara nișei climatice umane, India și Nigeria confruntându-se cu cele mai grave schimbări. India suferă deja de valuri de căldură extreme, iar un studiu recent a constatat că mai mult de o treime din decesele cauzate de căldură din vara 1991-2018 au avut loc ca urmare directă a încălzirii globale cauzate de oameni.

Profesorul Tim Lenton, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, care a condus noua cercetare, a declarat: „Costurile încălzirii globale sunt adesea exprimate în termeni financiari, dar studiul nostru evidențiază costul uman fenomenal al eșecului în abordarea urgenței climatice. În acest studiu îi considerăm pe toți oamenii egali”.

Profesorul Chi Xu, de la Universitatea Nanjing, din China, și parte a echipei de cercetare, a declarat: „Astfel de temperaturi ridicate au fost legate de probleme precum creșterea mortalității, scăderea productivității muncii, scăderea performanței cognitive, tulburări de învățare, efecte adverse. rezultatele sarcinii, scăderea randamentului culturilor, creșterea conflictelor și răspândirea bolilor infecțioase”.

Noul studiu, publicat în revista Nature Sustainability, a identificat condițiile climatice în care societățile umane au prosperat. S-a descoperit că majoritatea oamenilor trăiau în locuri cu temperaturi medii anuale răspândite în jurul valorii de 25 de grade Celsius. Condițiile din afara acestora sunt prea calde, prea reci sau prea uscate și sunt asociate cu rate mai mari ale mortalității, producție alimentară mai scăzută și creștere economică mai mică.

Dr. Laurence Wainwright de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, a declarat: „Oamenii s-au obișnuit să trăiască în anumite zone la anumite temperaturi. Când lucrurile se schimbă, apar probleme serioase, fie în ceea ce privește sănătatea fizică, sănătatea mintală, criminalitatea și tulburările sociale”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *