◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

„Fiecare crimă are o față”. Jurnaliștii ucraineni documentează atrocitățile comise de armata rusă în țara lor

Înainte de invazia rusă, jurnalistul ucrainean Dmitri Replyanchuk se ocupa cu dezvăluirea corupției, adesea printre judecători și forțele de ordine. Acum, jurnalistul din Kiev, care lucrează pentru site-ul media independent Slidstvo.Info, își folosește abilitățile de reporter de investigație pentru a dezvălui crimele de război și atrocitățile. „Fiecare crimă are o față”, sintetizează Replyanchuk pentru Voice of America. „Infractorii de război care au executat civili în Bucha, piloții care au aruncat bombe asupra Mariupolului și a altor orașe ucrainene, artilerieri care au bombardat Harkov: aceștia sunt oameni pe care am datoria să-i dezvălui”, spune jurnalistul.
Presa ucraineană a jucat un rol important în documentarea şi colectarea probelor. În semn de recunoaștere a eforturilor lor, consiliul de conducere al SUA Pulitzer a acordat o mențiune specială jurnaliștilor ucraineni, pentru „curajul, rezistența și angajamentul lor față de raportări veridice” în acoperirea războiului.
Jurnaliștii țării au un singur obiectiv: să se asigure că lumea cunoaște numele tuturor celor implicați în atrocitățile din Ucraina. Folosind informații cu sursă deschisă, căutând imagini din satelit și rețele sociale și intervievând martori, jurnaliștii au reușit să identifice anumiți soldați care au ucis și torturat civili în Bucha și să facă lumină asupra a ceea ce s-a petrecut în Mariupol.
Replyanchuk, care face parte din Rețeaua de raportare a criminalității organizate și a corupției, utilizează date deschise pentru a investiga. Împreună cu colegii săi, jurnalistul analizează liste de unități rusești, publicate de informațiile ucrainene, și caută rețelele de socializare rusești pentru profiluri militare. În unele cazuri, explică Replyanchuk, soldații ruși se laudă cu torturarea civililor: „Nu este nevoie să interoghezi pe nimeni. Ei publică acele lucruri ei înșiși. Ei se laudă cu asta în rețelele lor de socializare”.
Valeria Yehoshyna, jurnalist la Skhemy, un proiect de știri de investigație condus de Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), spune că de la începutul invaziei a învățat să stăpânească noi abilități de lucru cu date: „Avem acces la servicii care ajută la imagini prin satelit. De exemplu, putem arăta redistribuirea echipamentelor rusești”. Identificarea membrilor armatei ruse ajută și investigațiile oficiale, a spus Yehoshyna.
Dacă înainte de război, forțele de ordine ucrainene au fost uneori subiectul investigațiilor jurnaliştilor, astăzi, ambele părți găsesc modalități de a colabora. Parchetul General al Ucrainei a numit suspecți despre care se presupune că ar fi comis infracțiuni în Bucha – informațiile colectate de echipa Slidstvo.Info au fost folosite pentru a-l identifica pe unul dintre ei.
Jurnaliștii de investigație speră că mărturiile și munca lor vor servi ca probe pentru un tribunal internațional și ca dovezi pentru viitor, „astfel încât nimeni să nu poată falsifica istoria”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *