◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Crizele energetică și alimentară prind foarte bine conturilor miliardarilor

Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, în contextul creşterii preţurilor la energie şi mărfurilor în timpul pandemiei, precum şi pe fondul războiului din Ucraina, a dezvăluit un raport al organizaţiei nonprofit Oxfam, preluat de The Guardian.
ONG-ul specializat în dezvoltare a anunţat că preţurile crescute la alimente la nivel mondial au ajutat 62 de persoane să devină miliardari în industria alimentară în doar 24 de luni.
Doisprezece membri ai familiei Cargill, care deţine una dintre cele mai mari companii de produse alimentare din lume, sunt în prezent miliardari – înainte de pandemie, doar opt dintre ei figurau în această categorie. Familia Cargill, împreună cu alte trei companii, controlează 70% din piaţa agricolă globală.
Se estimează că mai mult de 263 de milioane de oameni vor trăi în sărăcie acută din cauza preţurilor alimentelor, care au crescut în medie cu peste 30% în ultimul an. Astfel, numărul persoanelor care trăiesc cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi ar ajunge la 860 de milioane până la sfârşitul anului, un număr echivalent cu populaţiile Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Spaniei la un loc. „Este de neiertat din punct de vedere moral ca oamenii din Africa de Est să moară de foame, în timp ce averile oamenilor extrem de bogaţi sunt alimentate de creşterea exponenţială a preţurilor la alimente şi energie. Într-o perioadă în care sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia extremă, nu poate exista nicio scuză pentru guverne să nu abordeze tema profiturilor şi bogăţiei imense, astfel încât să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă”, susține Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam GB.
În total, 573 de oameni au devenit miliardari în timpul pandemiei. Potrivit Oxfam, criza de coronavirus a fost „cel mai bun moment din istoria documentată pentru clasa miliardarilor”.
Averea totală a miliardarilor se ridică la 12,7 miliarde de dolari, potrivit clasamentului revistei Forbes, reprezentând echivalentul a 13,9% din PIB-ul global şi o creştere de trei ori faţă de anul 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *