◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Omagiu unui om deosebit – Dr. Francisc Ion Dworschak din Ottawa Canada

Remember Dr. Francisc Ion Dworschak ( n. în Râmnicu Vâlcea RO  – d.  Ottawa CA )

Dr. Francisc Ion Dworschak s-a născut, in-Vâlcea. unde tatăl sau, fost medic militar în armata de ocupatie austriaca din primul război. lucrând în același timp ca doctor de plasa si de spital  s-a îndrăgostit de o  frumoasa fata din Râmnic. După război cei doi au dat naștere unui copil Francisc Ion.

Școala a facut-o în Vâlcea, apoi  s-a înscris la Facultatea de Medicina, la Universitatea din Sibiu. (de fapt, la Universitatea din Cluj, temporar refugita la Sibiu) .  După trei ani a fost mobilizat, cunoscând tragediile războiului, pe care l-a considerat o catastrofa pentru civilizația europeana.  

Francisc Ioa a ajuns la Viena, în toamna anului 1945, când si-a reluat studiile la Medicina. În octombrie 1948, a primit diploma de medic.   

In 1950 a trecut Oceanul, stabilindu-se în Canada. În anii aceia, cand în Canada, singura modalitate de a imigra, era ca „domestic couple”, a lucrat o vreme ca servitor. Începând cu anul 1955 a reușit sa practice medicina, profesiune căreia s-a dăruit cu dragoste și devotament pana, când s-a pensionat. Nu scrisese pana la vârsta pensionarii decât articole din domeniul medicinei. Fiind afectat de campania de presa împotriva lui Mircea Eliade, Nicolae Paulescu, Monarhia din Romania,   publica pe banii lui cartile ; „În apărarea lui Mircea Eliade” apoi  versiunea in engleza „Defending Mircea Eliade”. Urmează apoi cartea in romana – engleza  „Epoca Monarhiei în România- The Monarchy in Romania ”. Apoi cărțile „Descoperirea insulinei si Nicolae C Paulescu” și  ediția a doua, „N.C. Paulescu si insulina, triumf si agonie”.

Cărțile au fost prezentate, în vreme,  de domnia sa la întâlnirile de la Observatorul și pot  văzute la : http://www.observatorul.com/events_main.asp

Și dacă mai aveți puțintică răbdare , va prezentam și un fragment din articolul  scris de Dr. Francisc Dworschak despre Canadianul J.W. Boyle, Romania si Regina Maria

 

“ La intrarea în cimitirul presbyterian din orașul Woodstock in Canada, la sud de Toronto, cum intri vezi chiar in fata ta un monument înalt care domina tot cimitirul. Aleea face un cerc in jurul acestui monument deosebit de toate celelalte, si pe partea opusa, îndreptată spre sud, poți citi „Locotenent Colonel Joseph W. Boyle D.S.O., Regele Klondike ului si Salvatorul României, mort in Hampton Hill, Anglia, Aprilie 14 1923 si reînhumat în țara sa natala, Iunie 29, 1983.” In față este mormântul acoperit cu o lespede de piatra pe care citești din versul poetului Robert Service („The law of Yukon”): „avea o inima de Vicking si credința simpla a unui copil”. La capătul mormântului se vede o cruce de piatra veche in stil ortodox, si in coltul jos dreapta se vede litera M. Putini sunt aceia care isi dau seama ca litera M este inițiala Reginei Maria a României, ca versul din poemul lui Robert Service pe lespedea de piatra a fost ales tot de ea si ca crucea veche de o mie de ani vine dintr’o stâncă din munții Carpați si a fost adusa tot de regina Maria când a vizitat mormântul simplu in 1923 si l a găsit prea sărăcăcios pentru un om asa de extraordinar ca „Joe Klondike”. 

Intreg articvolul la :  http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=21025

Amintiri minunate vor rămâne  pentru cei care l-au cunoscut, ascultat si apreciat pe Dr. Francisc Ion Dworschak.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *