◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Alianța pentru Medicamente Critice și-a început activitatea

Comisia Europeană și Președinția belgiană au lansat o Alianță pentru Medicamente Critice, pentru a identifica punctele slabe ale aprovizionării cu medicamente în UE și pentru a preveni și a reacționa mai bine la penurie.

UE s-a confruntat recent cu o penurie de diferite medicamente esențiale, inclusiv paracetamol și unele antibiotice, din cauza unei serii de probleme legate de lanțul de aprovizionare, de la capacitatea scăzută de producție până la deficitul de materii prime cheie, combinată cu o creștere a cererii în întregul bloc comunitar.

În timpul lansării Alianței la Bruxelles (24 aprilie), comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că, deși penuria nu este un fenomen nou, a fost exacerbată de pandemia COVID-19 și de provocările geopolitice. „Trebuie să fim capabili să anticipăm posibile perturbări pentru viitor, să ne sporim autonomia strategică și, de asemenea, să asigurăm lanțuri de aprovizionare diversificate”, a spus oficialul european, citat de Euronews.

Critical Medicines Alliance face parte dintr-un plan mai amplu de abordare a penuriei de medicamente, publicat într-o comunicare din 2023, care a promovat, de asemenea, extinderea mandatului Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și reforma legislației farmaceutice actuale. Alianța va avea un mandat de cinci ani și se va concentra doar pe politica industrială. Acesta va depune eforturi pentru a consolida capacitățile de producție prin valorificarea finanțării UE și naționale și prin utilizarea stimulentelor de piață, cum ar fi contactele de rezervare a capacității sau achizițiile comune, și urmează să emită primele recomandări într-un plan strategic prevăzut pentru sfârșitul anului. Organismul de consultare cuprinde 250 de membri și include reprezentanți ai Comisiei Europene, statelor membre, industriei farmaceutice, pacienți și alți profesioniști din domeniul sănătății. Grupul va lucra, de asemenea, la diversificarea lanțului internațional de aprovizionare cu medicamentele identificate ca fiind cele mai critice și va dezvolta proiecte comune și parteneriate strategice cu țări terțe. Alianța va lucra, de asemenea, la Lista Uniunii de medicamente critice publicată de Comisie și de Agenția Europeană pentru Medicamente în decembrie 2023.

Comisia a lansat și un exercițiu-pilot pentru a analiza vulnerabilitățile din lanțurile de aprovizionare ale unui set inițial de 11 substanțe din această listă, care va constitui linia de bază pentru activitatea Alianței.

Organismul se va baza pe modelul inițiativelor industriale similare, cum ar fi alianțele europene existente privind materii prime critice și semiconductori și, de asemenea, se așteaptă să aibă ca rezultat o legislație în domeniu. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *