◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Poezia – punte între generații

„Am să vă spun un lucru, cu riscul de a mă repeta. Eu nu prea cred că există poeţi, cred că există poezie. Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant. Să punem şapte coroane nu pe capul poetului, ci pe verbul versului”, mărturisea poetul necuvintelor, Nichita Stănescu

21 martie 2024, ziua în care generațiile și-au dat mâna, sărbătorind diversitatea culturală și creativitatea expresiei poetice.

Cenaclul literar-artistic „Măiastra”, al Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar – Sector 4 a organizat de Ziua Internațională a Poeziei, întâlnirea cu nr. 3.

Evenimentul a avut loc la Sala de festivități a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, B-dul Regina Elisabeta , nr. 32, locul în care poezia s-a auzit prin glasurile elevilor, ale profesorilor, ale scriitorilor și tuturor celor prezenți în sală. Au răsunat poeziile ce au devenit în timp melodii și au creat puntea indestructibilă a sentimentelor transmise prin intermediul versurilor, al poeziilor scriitorilor clasici, dar și al unora dintre poeții prezenți în sală. Se spune că versul, poezia, este limbajul celor ce nu şi-au pierdut definitiv inima. Este sensibilitatea. Este sublimul. Este cerul și pământul, este emoția și însăși viața într-un suflet sensibil care reușește să propage prin cuvânt tremurul existențial. Poezia este pasărea măiastră sculptată în gând şi care poartă misterul, vraja iubirii către porţile eternităţii. Poezia, magia cuvintelor, este un zbor dincolo de coline, dincolo de zumzetul fugar, departe de limitele propuse, e o strălucire a inimii și a sufletului ce dă culoare lumii, tărie omului și frumusețe vieții.

Unul din scopurile acestei întâlniri a fost acela de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică. Această zi, Ziua Mondială a Poeziei, a fost o ocazia de a onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea şi predarea poeziei. A fost un cadru oportun de a promova convergenţa dintre poezie şi alte arte precum teatrul, dansul, muzica şi pictura, precum şi de o cunoaştere mai profundă a poeziei prin implicarea scriitorilor,

editorilor, oamenilor de cultură, jurnaliștilor în prezentarea acesteia. Pe măsură ce poezia continuă să reunească oamenii, oamenii din aceleași generații, cât și din generații diferite, se simte mirajul și farmecul care este specific spațiului poetic și care este transmisibil prin evenimente care o aduc în prim plan. Într-o lume în continuă mișcare și adesea haotică, poezia a oferit în această zi de 21 martie 2024 un refugiu, un mod prin care cu toții cei prezenți s-au conectat cu ei înșiși și cu ceilalți într-un mod profund și autentic.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre poezie ca punte între generații, ca mijloc prin care se transmite din generație în generație sensul valoric al poeziei ca forță emotivă și simbolică. Despre poezie nu se poate spune că este depășită sau „învechită”, ci doar operă lirică, energie descătușată care cotropește inimile.

Invitații care au onorat evenimentul au fost din rândul profesorilor, al scriitorilor, jurnaliștilor, al oamenilor de cultură care prin cuvântul lor au adus  poezia în lumina reflectoarelor, valorificând ceea ce este esențial în legătura scriitorului cu cititorul, punând accent pe legăturile pe care le creează poezia în și între trăirile noastre și venind către publicul spectator cu îndemnul de a citi poezie.

Despre poezie s-a vorbit, poezia s-a recitat, s-a cântat și tot poezia a delectat și încântat pe cei prezenți în sală, de la copii la adulți. Poezia a fost celebrată de la mic la mare, cu bucurie și speranță, cu entuziasmul primăverii ce bătea în geam și al naturii ce reînvia.

Pentru fiecare în parte, poezia are o definiție proprie, ce cuprinde în ea emoția gândului ce zboară și se așterne liniștit în casa sufletului. Acolo, în acel loc, cuvintele amestecate de trăiri se compun, se adună, se întâlnesc în poezii. Unii au curajul să deschidă ușa acestei case, să ofere celorlalți din visul, emoția, trăirea lor, alții le-au sechestrat pe viată în acea casă, și cei mai mulți dintre noi, deschid ferestrele casei pentru a asculta, vedea ori citi ceea ce alții oferă în dar.

Poezia este arta de a face să intre marea într-un pahar, viața într-un vers și durearea într-o rimă. Poezia este ea însăși un tumult de stări și culori ce a fost sărbătorită așa cum se cuvine de artiști, poeți, jurnaliști, editori, profesori și elevi.

Printre invitați s-au numărat: Doina Ghițescu – actriță, Doina Bârcă – poet, Loreta Din – poet, pictor, Necsoi Stelian – poet, cantautor, Camelia Marin – poet, Maria Magdalena Dănăilă – actriță, cantautor, Frîncu Dragoș – preot, Căprar Daniela – poet, editor, Căprar Florin – poet, cantautor, editor, Dumitrescu Oana – profesor, Director Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Florina Țîrdei-profesor, director Școala Gimnazială Nr.108, Maria Ecaterina Drăguța – poet, profesor la Grădinița „Ciupercuța”, Constantin Vaciu – poet, redactor Radio Pro Diaspora.

Implicarea elevilor de la unitățile de învățământ din sectorul 4 a fost o reală bucurie pentru toți cei prezenți la eveniment:

Școala Gimnazială Nr.129, Corul ,,Balada”, coordonat de profesor Bogdan Adrian Pertea, director Cristina Buturca

Școala Specială Nr.3- Profesor George Munteanu, director Mihaela Serban

Școala Gimnazială Nr.190, Profesor Camelia Nastasia, director Gabriela Diana Niculescu

Școala Gimnazială George Bacovia, prof.Viviana Andreea Banica, Nicoleta Chirila, Lăcrămioara Alexandrescu, director Dorina Constantin

Școala Gimnazială Avram Iancu, prof. Livia Zegheru, Diana Talasman, Monica Grozavu.

Colegiul Național de Arte ,,Dinu Lipatti”, prof. Ruxandra Ionescu, director Venera Babeș

21 MARTIE 2024, o zi în care cei prezenți în cadrul Cenaclului literar-artistic Măiastra au celebrat arta şi expresia poetică, cu dorința de a sublinia importanţa poeziei în cultura şi spiritualitatea umană.

 

Alice Ileana Gîțan/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *