◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Construcțiile, cel mai
mare contributor la emisiile globale care schimbă clima

Altă lună, un alt record climatic depășit… În februarie, temperaturile globale ale aerului au doborât recorduri, în timp ce temperaturile de la suprafața mării au fost, de asemenea, cele mai ridicate înregistrate vreodată, potrivit oamenilor de știință de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE. Între timp, emisiile mondiale de dioxid de carbon din energie au continuat să crească în 2023.

Consecințele fizice ale schimbărilor climatice – furtuni, inundații, incendii, căldură extremă – afectează comunitățile bogate și sărace de pe întreaga planetă. În prima linie a poluării se află o important component a societății umane: clădirile. Lumea construcțiilor este cel mai mare contributor la emisiile globale, cu 37% din totalul emisiilor. Proprietarii de clădiri și investitorii încep să realizeze amploarea problemei, dar schimbarea nu se va produce suficient de repede fără intervenția piețelor de politici, potrivit Euronews. În realitate, doar câteva domenii trebuie să fie prioritizate pentru a se face progrese în decarbonizarea imobiliarelor: surse regenerabile, rețele inteligente și noi competențe. Aceasta înseamnă investiții în soluții avansate de stocare, cu surse regenerabile și tehnologie de rețea inteligentă, pentru a îmbunătăți rezistența și capacitatea rețelei.

De la instalarea rețelelor solare și a bateriilor până la investițiile în modalități de monitorizare a eficienței clădirii, dezvoltatorii imobiliari pot ajuta la stabilizarea rețelelor energetice și la reducerea costurilor asociate cu energia curată.

De exemplu, Belgia dorește să stimuleze capacitatea energiei regenerabile eoliene și solare offshore, forța de muncă trebuie rapid „reinventată”  – o transformare a forței de muncă asemănătoare cu o altă revoluție industrială, cu o generație de instalatori, sudori, tâmplari, montatori, ingineri electrici și geometri care trebuie să învețe noi abilități – precum și utilizarea din plin a noilor tehnologii.

Modificarea rețelei, dezvoltarea competențelor și dezvoltarea de noi tehnologii nu pot fi realizate fără investiții, iar băncile joacă un rol critic în finanțarea domeniului construcțiilor.

Prin simpla trecere la utilizarea energiei la momentul potrivit, în Marea Britanie și UE, s-ar putea economisi până la 10,5 miliarde de euro pe an până în 2030 și 15,5 miliarde de euro până în 2050, potrivit unei analize realizate de Universitatea Oxford. Iar modele există – Norvegia, Finlanda, Suedia și Estonia conduc la capitolul instalare de tehnologii regenerabile, cum ar fi pompele de căldură. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *