◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.10.2024

Biblioteca, o instituție necesară și de utilitate publică. Simple confesiuni cu doamna Maria Luiza Sandu, manager Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell” Tg. Jiu

Motto: Dacă Biserica este Casa lui Dumnezeu, atunci Biblioteca

este Templul Spiritului Uman; este Blazonul unei nobleți care are Infinitul

ca strămoș și ca posteritate (Paul Christian)

 

A venit primăvara cu noi energii și provocări. Și ce poate fi mai benefic pentru  jurnalistul senior decât o plimbare prin centrul orașului lui Brâncuși, Târgu Jiu, în care sunt doar în trecere. Și ca de fiecare dată pașii știu singuri drumul spre minunile brâncușiene, Masa tăcerii, Poarta sărutului, Coloana infinitului, fixate și unite în comuniune de spirit și aspirație românească, în timp și spațiu  ca o fericită proiecție pe zare, pe Bulevardul Eroilor, axa de simetrie ce travesează orașul cu măreția cu care românul nostru absolut, Constantin Brâncuși privește din universalitate la (supra)viețuirea neamului românesc. Fără Eminescu, Brâncuși, Blaga, Arghezi, România n-ar fi fost astăzi în corul lumii de popoare, entitatea care să adauge cu generozitate, plus valoare patrimoniului cultural-artistic mondial.

În acest context, rămân pentru o clipă-n contemplare, respir și eu ca toți oltenii universalitate și în imediata apropiere, tot pe Bulevardul Eroilor, o altă cetate culturală mă întâmpină; Biblioteca județeană „Christian Tell”, mai am ceva timp la dispoziție, fascinația cărților nu-mi dă pace. Mărturisesc n-am mai fost niciodată în această locație, despre care am auzit, am citit în presă, că aici se-ntâmplă evenimente de succes, generate, initiate, susținute de oameni cu notorietate și sufletul risipit prin cultura română, care se bucură de o audiență remarcabilă, elevi, tineri, seniori, iubitori de carte și nu numai.

Dincolo de această divagație cu parfum de poezie, las emoțiile să se risipească și intru, agentul de pază, este ca de obicei pe fază, mă prezint, sună la birou la doamna manager și-mi dă undă verde.

Trag aer în piept și optimist urc treptele afirmării până la etajul trei.  Doamna secretară , amabilă, mă conduce la cabinetul doamnei manager Maria Luiza Sandu.Îi propun  în principiu o scurtă prezentare a Bibliotecii și  a activităților desfășurate în acest spațiu în care se respiră cultură de bună calitate.

 

– Doamna manager, de cât timp coordonațí activitatea acestei instituții?

– Eu sunt o fiică a Gorjului și activez aici  ca manager de un an de zile, Biblioteca județeană „Christian Tell” are o istorie de peste 7 decenii și funcționează sub tutela Consiliului Județean Gorj, președinte domnul Cosmin Popescu. Și continuă să reprezinte un reper  important în viața comunității gorjene, printr-o dezvoltare permanentă a colecțiilor bibliotecii care au păstrat prin timp, viu interesul față de lectură, cultură, artă și valori istorice.

– Care este fondul de carte pe care îl ,,moșteniți” și îl administrați și domeniile principale la care pot avea ,,acces direct”cititorii ?

– Pot spune că ne mândrim cu o zestre de peste 300.000 de cărți și alte documente de bibliotecă, repartizată astfel; Sala de lectură Mihai Eminescu cu cea mai mare pondere, Secția Împrumut pentru Adulți-Beletristică și Domenii, diverse, documente de bibliotecă. De asemenea acordăm o importanță deosebită filialelor și secțiilor aferente înființate de-a lungul timpului în teritoriul, pentru a aduce mai aproape de comunitatea pe carte o deservim, serviciile noastre.

Și pentru copii și tineri avem, Filiala pentru copii, Filiala Olimpia Bratu, Secția de artă „Iosif Kerber”cu un fond de peste 80.000 de documente de bibliotecă. Și ca o remarcă, menționez că, datorită caracterului enciclopedic al colecțiilor sale, poziționării în zona centrală a orașului Târgu Jiu, Biblioteca județeană ,,Christian Tell” este una dintre cele mai frecventate instituții de cultură din județul Gorj, care  are 61 de biblioteci comunale și 8 municipale/orășenești.

– Ce activități mai importante aveți  pe Agenda culturală a anului 2024?

Agenda culturală cuprinde programe, proiecte, conferințe, lansări de carte, expoziții, activități care se derulează pe tot parcursul anului, Dintre acestea amintim: Comoara din cărți, un proiect pentru elevi, Conectează-te  cu o carte, Educație pentru media-informare și conștiientizare, alături de formatori cu experiență, unde tinerii sunt învățați să-și dezvolte gândirea critică pentru a face diferența dintre informația adevărată și cea falsă,  Biblioteca Vlogging, un program educational creat pentru copii.

– Doamna manager, am văzut că aveți proiecte ambițioase și diverse, cine vă mai furnizează servicii complementare?

Așa  este,  ne bucurăm de sprijinul unor voluntari ai bibliotecii, cu suflet mare dar și de specialiști din instituțiile publice cu care avem parteneriate de colaborare. De exemplul: Proiectele dedicate părinților și seniorilor ,,Și părinții la bibliotecă…și Clubul de Limba engleză, derulat cu specialiști din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Gorj, psihologie, poliție, etc.

– Despre fenomenul care  tulbură viața în lume și  se manifestă cu efecte negative  în special printre tineri, în ce măsură se implică Biblioteca județeană , ca o instituție de utilitate publică, pentru educație și prevenire?

Avem în dezbatere un Proiect cu o teamă generoasă în conținut ,,Drogurile, o soluție sau o problemă”? la care încercăm să dăm răspunsuri concludente, de conștientizare, participanților, elevi, tineri, privind riscul de a consuma substanțe interzise, prin specialiștii invitați din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj, alături de specialiștii bibliotecii.

– Doamna manager ca întotdeauna timpul este „dușmanul” nostru, eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a dialoga și vă doresc succes în tot ceea ce dumneavoastră, un spirit liber și tânăr, întreprindeți cu pasiune și dăruire în slujba comunității. Dacă mai aveți ceva de adăugat, o puteți face, vă rog.

Mesajul nostru, al echipei din cadrul Bibliotecii județene ,,Christian Tell”este: Biblioteca, remediul pentru minte și suflet, împreună construim o comunitate puternică! Avem o imagine pozitivă în piața culturală.

P.S. Sper să ne revedem într-o atmosferă de sărbătoare pe data de 11 aprilie a.c., datorită generozității dvs., când subsemnatul va prezenta volumul de poezie ,,Spitalul de îngeri” Editura Castrum de Thymes Timișoara, 2023, o carte scrisă cu lacrimi de durere/ Într-un timp în care am fost încătușat în tăcere!

Viața nu este altceva decât un timp nici mai bun nici mai rău, este ceea ce Dumnezeu ne-a hărăzit fiecăruia, bucuria de a trăi dar și tristețea trecerii prin eternitatea acestei lumi. Viața ne-aduce în suflet soare și iubire, dar și presimțirea amurgului, pregătindu-ne să ne asumăm îmbrățișarea suferinței cu seninătatea cu care am consimțit a fi părtașii fericirii!

 

Dumitru Buțoi/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *