◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Familia unui jurnalist deținător de Premiu Pulitzer, ucis în Afganistan, cheamă talibani de rang înalt în fața Curții Penale Internaționale

Familia unui fotograf indian, câștigător al Premiului Pulitzer, care a fost ucis în Afganistan anul trecut, a depus o plângere oficială la Curtea Penală Internațională, pentru a investiga uciderea acestuia și a aduce în judecată conducerea talibanilor, sub acuzația de „comitere de crime de război”. Siddiqui a lucrat pentru serviciul de știri Reuters și era integrat în forțele speciale afgane în iulie anul trecut, când a fost ucis în timp ce unitatea de comando se lupta pentru controlul trecerii Spin Boldak, la granița dintre sudul Afganistanului și Pakistan.
Plângerea familiei citează mai multe rapoarte din presă, inclusiv de la Reuters, care spun că Siddiqui a fost capturat de talibani și ulterior executat. Plângerea mai spune că trupul său a fost mutilat în timp ce se afla în custodia grupului, relatează washingtonpost.com.
Avocatul Avi Singh, care reprezintă familia lui Siddiqui, a declarat că plângerea urmărește să aducă în judecată cel puțin șase lideri talibani de rang înalt și comandanți, pentru crime de război și crime împotriva umanității. Plângerea a fost trimisă procurorului ICC Karim Khan și Unității pentru Victime și Martori, în numele părinților lui Siddiqui. „Talibanii l-au vizat și l-au ucis pentru că era jurnalist și indian. Aceasta este o crimă internațională. În absența statului de drept în Afganistan, CPI are competența de a investiga și judeca pe autorii crimei”, a spus Singh, care a mai precizat că familia va căuta, de asemenea, sprijinul Guvernului indian, pentru o anchetă independentă și imparțială asupra uciderii lui Siddiqui.
Pe de altă parte, India nu este semnatară a Statutului de la Roma, tratatul care a înființat Curtea Penală Internațională.
Un purtător de cuvânt al talibanilor a negat că Siddiqui a fost ucis de grup.
Siddiqui și colegii săi au primit Premiul Pulitzer în 2018, pentru ceea ce judecătorii au numit „fotografii șocante, care au expus lumea violenței cu care s-au confruntat refugiații rohingya atunci când fugeau din Myanmar”.
Peste 500 de jurnalişti au fost ucişi în ultimul deceniu, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor. Dintre aceste decese, 31 au fost înregistrate în Afganistan. Oficialii guvernului civil anterior din Afganistan a declarat pentru The Washington Post, în 2020, că talibanii sunt responsabili pentru majoritatea uciderilor țintite care i-au vizat pe jurnaliști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *