◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Un judecător cum nu s-a mai văzut și nici nu ar trebui să se mai vadă…

A șocat și a provocat, pe bună dreptate, multă indignare întrebarea pe care a pus-o, ieri, judecătoarea Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia, care, după ce a intrat în sală mestecând restul de gumă pe care nu apucase să o savureze până atunci, a dorit să știe dacă cetățeanul Sebastian Olariu este prezent în sală. Sebastian Olariu fiind cel care, alături de Roberta Ștefan, și-a pierdut viața în accidentul provocat la 2 Mai de drogatul Vlad Pascu.

Beizadeaua pe care genitorii săi, persoane cu multă trecere în lumea bună a capitalismului de cumetrie, se fac luntre și punte să îl scape de o pedeapsă pe măsura nenorocirilor cu care s-a soldat goana turbată la volanul bolidului său. Goană pe care așa-numiții „oameni ai legii’’ aflați pe traseu nu au făcut nimic pentru a o opri.

„Nu am văzut în viața mea un asemenea judecător”, a declarat, după ce a auzit întrebarea, tatăl lui Sebastian – și trebuie să recunoaștem că acestui atât de nedrept încercat om i-a trebuit foarte multă stăpânire de sine pentru a nu califica incidentul și persoana care l-a provocat în termenii pe care îi merită.

Pe bună dreptate, așa după cum au remarcat aseară invitații lui Mihai Gâdea la emisiunea difuzată pe canalul Antena 3 CNN, din întrebarea pe care a pus-o judecătoarea Ancuța Popoviciu reieșea un adevăr absolut revoltător și anume că aceasta nu habar nu avea de dosarul cazului pe care urma să îl judece! Caz a cărui încadrare juridică – ucidere din culpă – este, și așa, contestată cu temeinice argumente, fiind considerată de natură să diminueze pedeapsa pe care Vlad Pascu ar urma să o primească dacă ar fi fost judecat pentru omor calificat. Situație care ridică alte noi și mari semne de întrebare asupra criteriilor în baza cărora acest dosar a fost repartizat tocmai judecătoarei Ancuța Popoviciu. Știut fiind, în primul rând la Judecătoria din Mangalia, că respectiva are la activ o sancțiune disciplinară (avertisment), dată anul trecut, de CSM pentru „exercitarea funcției cu grave neglijențe”. De aceea putem considera că, prin el însuși, faptul că dosarul cazului Vlad Pascu a ajuns pe mâna unei asemenea persoane reprezintă o flagrantă încălcare – dacă nu chiar o sfidare! – a prevederilor Legii 304/2004, care reglementează repartizarea în mod aleatoriu a dosarelor și oferă certe garanții pentru independența și imparțialitatea actului de justiție.    

Se pune ,așadar, întrebarea: era Ancuța Popoviciu omul potrivit la locul potrivit sau, poate, cei care au decis să îi repartizeze dosarul cazului Vlad Pascu au considerat că îi oferă respectivei șansa de  a face dovada că a tras învățămintele cuvenite și că va judeca, atent și imparțial, fiecare dosar? Experiment a cărui miză a fost în mod rușinos infirmată de către judecătoarea Ancuța Popoviciu și al cărui preț nu numai ea urmează să îl suporte!

Era, așadar, de așteptat ca, de la nivelul conducerii Judecătoriei Mangalia să fi fost făcut public un punct de vedere asupra acestei situații care aduce mai prejudicii prestigiului lumii justiției și încrederii în actul de justiție. Punct de vedere pe care președinta Judecătoriei Mangalia a refuzat să îl transmită în urma solicitării adresate de către colegii de la DC NEWS, motivând că „nu are competența” să facă așa ceva! Era, însă, de datoria CSM să ia act de situația creată prin comportamentul judecătoarei Ancuța Popoviciu și să se pronunțe. Între timp, a intervenit un demers categoric din partea FACIAS (Fundația pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului), care a cerut excluderea judecătoarei Ancuța Popoviciu din magistratură. Pentru ca, în final de etapă, Inspecția Judiciară să comunice că s-a autosesizat din oficiu, urmând să aflăm care va fi decizia luată în cazul judecătoarei Ancuța Popoviciu. O altă decizie la fel de îndreptățit așteptată din partea Inspecției Judiciare fiind, îmi permit să cred, și aceea care îi privește pe cei care i-au repartizat Ancuței Popoviciu acest atât de problematic dosar, deși îi cunoșteau rușinosul palmares. Decizii corecte și pe deplin meritate, care ar trebui să constituie severe avertismente pentru toți cei care și-ar mai permite să se exprime sau să gândească la fel ca judecătoarea Ancuța Popoviciu și cei care i-au tolerat metehnele. 

Decizii care, fără doar și poate, se vor regăsi și în cota încrederii publice în justiția din România. Cotă de încredere care, de cam multișor poveste, se află la un nivel câtuși de puțin demn de invidiat…

 

Șerban Cionoff

(jurnalul.ro)

Un comentariu pentru “Un judecător cum nu s-a mai văzut și nici nu ar trebui să se mai vadă…

  1. Acest dosar trebuie urgent transferat la Parchetul General. Judecat corect și cu pedepse pe măsură faptelor ar fi un exemplu pt acești traficanți și consumatori de droguri.
    În caz contrar ei își vor face de cap mai rău ca pana acum considerind ca au legea de partea lor și nimic rău nu au făcut, chiar dacă au omorat doi oameni nevinovați.
    Trebuie găsită o modalitate petru elaborarea și aplicarea legii răspunderii magistratilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *