◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Seară de rugăciune ecumenică la Carei

Sâmbătă, 24 februarie 2024, Parohia Reformată nr. 2 – Oraș-Grădină – din Carei – Județul Satu Mare, a găzduit o seară ecumenică de rugăciune pentru pace și înțelegere între oameni, evenimentul fiind organizat în ziua împlinirii a doi ani de la începutul Războiului din Ucraina.

Acțiunea organizată la inițiativa lui Eugen Kovács, Primarul Municipiului Carei și a reprezentanților bisericilor istorice din municipiu, a unit în rugăciune sute de creștini din diferite confesiuni din Carei. „Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel, către toţi prinşii de război, pe cari i-am dus din Ierusalim la Babilon: Zidiţi case, şi locuiţi-le; sădiţi grădini şi mâncaţi din roadele lor!  Luaţi-vă neveste şi faceţi fii şi fiice; însuraţi-vă fiii şi măritaţi-vă fetele, să facă fii şi fiice, ca să vă înmulţiţi acolo unde sunteţi şi să nu vă împuţinaţi. Urmăriţi binele cetăţii, în care v-am dus în robie, şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, pentru că fericirea voastră atîrnă de fericirea ei!, spune Profetul Ieremia în capitolul 29 – versetele 5-7. Credința creștină comună, istoria și locul unde trăim ne leagă. Și când mă gândesc la faptul că războiul ruso-ucrainean a izbucnit în urmă cu exact doi ani, cred că îi putem mulțumi lui Dumnezeu pentru faptul că, în comparație cu alte locuri, trăim în condiții bune, sau îndrăznesc să spun, chiar luxoase. Așa cum profetul (prorocul) Ieremia cere poporului în numele lui Dumnezeu, să avem și un prilej de rugăciune în fiecare an pentru orașul în care trăim și pentru oamenii cu care trăim în pace bună. Așa să fie. Amin”.

A urmat rândul părintelui Leontin Sălăjan, reprezentant al Protopopiatului Ortodox Român din Carei – Capela de la Spital – să rostească un cuvânt de învățătură  și o rugăciune.

În cuvântul său, Părintele Protopop János Szilágyi de la Parohia Romano – Catolică „REGINA ROZARIULUI CARE A APĂRUT LA FATIMA”, din Carei, a subliniat necesitatea iubirii Lui Dumezezeu din toată inima și pe aproapele ca pe noi înșine, pentru a răspunde prin iubire Iubirii Lui Dumnezeu.

Părintele Lucian Cociorva, protopop greco- catolic de la Parohia „Sfântul Andrei” din Carei, a subliniat în limba română că: „Azi, putem să spunem că fiecare dintre noi am ieșit din ținuturile, bisericile noastre, unde fiecare avem propriile tradiții… și am venit aici, într-un alt ținut, altă biserică cu tradiții proprii. Am putea să intrăm aleatoriu în dialoguri din care să reiasă diferențele cultural-tradiționale dintre noi, însă ceea ce este important este acel punct comun care ne-a adunat, și anume credința… credința în același Dumnezeu pe care îl mărturisim, îl cinstim și îl lăudăm!”.

Zsuzsánna Bartha, preot al Parohiei Unitariene și Sándor Illyés, preot al Parohiei Evanghelice din Carei au ridicat rugăciuni de mulțumire și de laudă către Dumnezeu, îndemnând poporul la rugăciune și credință, rugăciunea comunitară continuând cu un moment emoționant de unire a celor prezenți în jurul Tatălui Ceresc prin Rugăciunea „Tatăl Nostru”, în limbile română și maghiară. „Această seară de rugăciune ecumenică este o inițiativă comună a Primăriei Municipiului Carei  și a Parohiei Reformate Oraș-Grădină, cu intenția de a crea o tradiție. Ne-am dori ca fiecare biserică și confesiune religioasă istorică din Carei să organizeze o astfel de seară de rugăciune în fiecare an. Lăudând și slăvind împreună pe Dumnezeul nostru, ne putem, de asemenea, cunoaște mai bine. Am văzut deja mai multe exemple pozitive în acest sens: rugăciunea comună a pastorilor și congregațiilor din Oradea și Satu Mare, precum și faptul că, cu ani în urmă, a avut loc un eveniment similar în Biserica Greco-Catolică din Carei. De ce și pentru cine ne rugăm? Desigur, pentru municipiul Carei, inclusiv pentru toți locuitorii din acest oraș, indiferent de confesiunea căreia îi aparțin sau ce limbă vorbesc”, a adăugat părintele Tolnay.

Pledoarie pentru înțelegere

Au trecut doi ani de la începutul războiului din Ucraina și realitatea geopolitică mondială nu sună deloc în pace. Apar fel și fel de voci în social care încearcă să scuze și să folosească violența în toate felurile, promovând dezbinarea între etnii, neamuri, țări. Sunt semeni de-ai noștri care consideră că alte nații și alte etnii ne aruncă „mâța moartă în curte” … băgându-și capul în nisip ca și struțul și folosind lozinca numai noi avem dreptate! Cu toate acestea, ne aflăm la mâna Domnului, chiar dacă strigăm unii împotriva altora, ridicăm pumnii împotriva vecinului.

Au trecut doi ani de la începutul dezastrului din vecini, iar întâlnirea de la Carei poate reprezenta un model de comunicare și de înțelegere între oameni de etnii și confesiuni diferite.

În speranța că nu vom ajunge să numărăm 1-2-3… haideți, fraților, să facem PACE!

 

Valeriu Ioan

(gazetanord-vest.ro)

Foto: Opinia de carei

 

Parteneri media ai evenimentului: Uniunea Ziariștilor profesioniști din Ropmânia, Gazeta de Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *