◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

O poză cât 1.000 de cuvinte. Fundația Carpathia
și producătorii locali
din Muscel

La Centrul de Cultură „Oratia” din Podul Dâmboviței s-a desfășurat primul atelier din acest an al Fundației Conservation Carpathia cu producătorii locali din zona Muscel.

Gazda evenimentului, doamna Carmen Bârloiu, om de media la bază (a lucrat la redacția militară a TVR), licențiată și în științe economice la ASE, un om cu spirit întreprinzător și iubitoare de artă populară și folclor, și-a primit oaspeții ca în Muscel. Cu pâine, făcută pe vatră și, evident, cu sare. „Cum altfel ar fi putut să fie primirea?”, spune doamna Bârloiu, care, de fel e din Banat, (chiar din Timișoara), dar, așa cum spun mulți dintre musceleni (și dumneaei confirmă), e mai musceleancă decât mulți dintre aceștia.

Iar asta se vede prin ceea ce face de câțiva ani buni în această zonă mirifică.

Revenind la eveniment, acesta a fost dedicat exclusiv micilor producători care prin munca și sudoarea frunții lor ne pun pe masă produse „ca la mama acasă” sau uneori chiar mai gustoase.

Căci, orice s-ar spune, ne place mai mult să mâncăm natural, de la tuci, în vase de lut, produse aduse direct din grădină sau de la animalele de la ferma proprie.

Iar cei de la fundația Carpathia, care de peste 14 ani se implică activ în conservarea zonelor mari împădurite, s-a gândit și la aceștia, micii producători zonali, cei care au o mică afacere, o pensiune sau o fermă.

Pentru că, așa cum afirma directorul de Comunicare al fundației, Victoria Donos, „când ești mic producător, un punct gastronomic local sau o casă de oaspeți, de cele mai multe ori nu-ți mai rămâne timp să și promovezi ceea ce faci. Canalele sociale sunt locuri bune, unde orice mică afacere poate ajunge la client. Important este să fii autentic, să aduci oamenii în ceea ce faci, iar pentru asta e nevoie și de poze bune”.

Așa că, pentru asta a fost prezent un specialist în materie – fotograful și creatorul de conținut Alex Damian, care a explicat pe înțelesul tuturor, în cadrul unui atelierul foto de vreo șase ore, cum poți să -ți promovezi mica afacere doar cu telefonul mobil, fără mari investiții, oferind totodată sfaturi pentru ca participanții să-și promoveze mai bine produsele și munca.

Cu exerciții practice despre imagini și crearea de conținut vizual în social media, oamenii care dezvoltă afaceri verzi și micii producători din comunitatea Roadele Munților au plecat acasă mai bogați.

Atelierul a fost organizat de Divizia Afaceri Verzi a Fundației Conservation Carpathia, coordonată de Istvan Szabo.

Printre participanți i-am întâlnit pe cei care produc și comercializează produse lactate și carne, dulcețuri, compoturi sau siropuri naturale din fructe de grădină sau pădure, murături, conserve din ciuperci, zacuscă sau chiar bere.

Doamna Maria Găncilă, din satul Lunca Gârtii, comuna Stoenești, de la „Casa tanti Maria”, a venit cu tot arsenalul de produse și preparate făcute în casă de familie și consătenii dumneaei, în tuciuri, la foc numai cu lemne de brad și rășinoase („pentru un gust autentic, de neegalat”, cum zice tanti Maria).

Tot de la dânsa am degustat și savuroasele dulcețuri, siropuri și compoturi din fructele culese vara și toamna trecută.

Deși a fost doar un atelier practic de învățare a fotografierii și a promovării, pentru că în zilele în care tehnologia e cea care te scoate din anonimat, toți au venit cu câte ceva bun de acasă. Așa că nu știai la ce să te oprești, pentru că toate-ți „făceau cu ochiul”, nu numai cu telefonul, pentru o poză dintr-un unghi favorabil.

Pe pagina de socializare, fotograful Alex Damian a spus ca „a fost o plăcere să întâlnesc oameni atât de faini și pasionați de ceea ce fac și care înțeleg necesitatea promovării în social media”.

La rândul său, organizatorul evenimentului de la Dâmbovicioara, Fundația Conservation Carpathia, a anunțat faptul că „s-a plecat cu multe lecții spre case, iar în perioada următoare presimțim că ne vom lupta cu multe pofte și dorințe create de imaginile pe care le vor face participanții la atelierul de astăzi. Din fericire, am lansat magazinul online www.roadelemuntilor.ro, deci n-o să suferim prea tare chinuiți de pofte”.

Chiar dacă, mai mult în mediul online, sunt voci care nu împărtășesc în totalitate împlicarea celor de la fundație în conservarea naturii, cu flora și fauna din Munții Făgăraș, nu putem să nu apreciem că acești oameni chiar se preocupă de păstrarea acestor comori, care altfel ar putea dispărea definitiv.

Și pentru că acești oameni se ocupă și de festivaluri și activități faine, cum este cazul celor de la Ferma de Biodiversitate de la Cobor, un sat din județul Brașov, nutrim speranța că vom relata și de la concursul de ciclism sau „Întrecerea Gulașilor”, manifestări care vor avea loc în vară și toamnă, ori de la „Făgăraș Fest”, festivalul din iulie, de la Sebeșu de Sus, din județul Sibiu, unde formația Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu vor face din cea de-a V-a ediție a festivalului o experiență de vară de neratat.

 

Constantin Pașol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *