Un sondaj recent realizat de Institutul Reuters în rândul editorilor a arătat că cititorii s-au săturat de știrile negative, iar majoritatea respondenților intenționează să contracareze acest lucru cu mai mult conținut explicativ (94%), ceea ce ajută publicul să înțeleagă mai bine evenimentele globale. Unul dintre cele mai bune exemple de astfel de conținut este jurnalismul de date – o formă de jurnalism de investigație dedicată descoperirii și împărtășirii poveștilor ascunse în seturile de date. A apărut la sfârșitul anilor 2000 și a câștigat o atenție semnificativă în 2013, când publicația online britanică The Guardian a publicat un articol despre consultantul american de informații Edward Snowdon, care a scurs fișiere clasificate de la Agenția de Securitate Națională a țării, notează William Belov, CEO Infatica, o rețea globală de proxy. Conținutul acelor documente ar putea fi greu de înțeles pentru mulți cititori, dar reporterii au făcut eforturi pentru a clarifica povestea, adăugând grafice și diagrame la text. De atunci, multe alte publicații din întreaga lume au publicat nenumărate povești urmând această abordare. Lucrările lor combină tehnici jurnalistice tradiționale de narațiune și reportaj cu elemente vizuale, cum ar fi diagrame, animații și infografice, pentru a ajuta publicul să înțeleagă sensul poveștii.
Potrivit gritdaily.com, jurnalismul bazat pe date necesită numeroase căutări, iar dacă acestea se fac de pe dispozitive personale riscă să expună adresa IP rezidențială a jurnaliștilor. Pentru a contracara acest risc, Belov recomandă navigarea pe browsere care le permit anomimatul sau servere cu conexiuni sigure.
Un volum mare de căutări de la un singur IP rezidențial poate nu numai să expună un reporter, ci poate ridica un semnal roșu pentru un motor de căutare, ceea ce poate duce la blocarea completă a unui utilizator, avertizează Belov. Această situație poate împiedica posibilitățile de a culege date și de a dezvolta o poveste. Există modalități de a aborda și aceste provocări – utilizarea proxy-urilor IP rezidențiale – software conceput pentru a ascunde adresa IP reală a unui utilizator prin direcționarea traficului printr-un intermediar.
Este posibil ca anumite dispozitive și aplicații să nu fie compatibile cu configurațiile proxy, sau serverele pot fi supraîncărcate etc. Astfel, specialistul sfătuiește jurnaliștii să aleagă furnizori de proxy reputați și să combine proxy-urile cu alte măsuri de securitate, pentru o protecție sporită. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com