◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Echipament de protecție, sprijin psihologic
și financiar. Organizația Reporteri fără frontiere, de doi ani alături de jurnaliștii din Ucraina

Încă din primele zile ale invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, organizația Reporteri fără frontiere (RSF), alături de partenerul său ucrainean, Institutul de Informații de Masă (IMI), a început să ia măsuri fără precedent pentru a sprijini mass-media care acoperă războiul. Două Centre pentru Libertatea Presei au fost deschise la Lviv și Kiev, 1.500 de jurnalişti și 150 de instituţii media au fost sprijinite cu echipamente profesionale, granturi şi asistenţă în practicile lor jurnalistice. Unele mass-media naționale și regionale au primit mai multe granturi de la RSF. „De doi ani, jurnaliştii au acoperit consecinţele invaziei ruse din prima linie în Ucraina şi, din primele zile, RSF s-a concentrat să-i ajute să continue să lucreze prin distribuirea de echipamente de protecţie şi finanţare. Comunitatea internațională trebuie să răspundă acestui război de durată continuând să sprijine aceste mass-media pe termen lung, pentru a proteja dreptul la știri și informații”, punctează Antoine Bernard, directorul de asistență al RSF.

 

Peste 900 de jurnalişti şi 96 de mass-media echipate

De la începutul invaziei ruse, RSF a împrumutat peste 900 de jurnalişti ucraineni şi străini şi 96 de instituţii media din toată ţara cu echipament individual de protecţie (căşti şi veste antiglonţ), truse de prim-ajutor, protecţie împotriva riscurilor chimice, biologice, radiologice și pachete de energie (baterii, generatoare și panouri solare). Centrele RSF din Lviv și Kiev continuă să echipeze ziariştii zilnic. Această desfășurare logistică, fără precedent pentru RSF, a fost posibilă datorită ajutorului partenerului său local, Institutul de Informații de Masă (IMI), un ONG pentru libertatea presei, cu prezență în 14 dintre regiunile țării. Iar pentru că jurnaliștii ucraineni sunt expuși în mod constant la focuri de armă, rachete și bombardamente în timpul activității lor și suferă de stres cronic, oboseală extremă, epuizare și tulburări de anxietate, datorită colaborării dintre RSF și Lviv Media Forum (LMF), o organizație ucraineană specializată în sprijinul pentru mass-media, 95 de profesioniști din mass-media și familiile lor au primit o săptămână de odihnă în Munții Carpați, pentru a le permite să-și revină și să-și continue activitățile jurnalistice pe termen lung.

 

Zeci de beneficiari mass-media de granturi financiare

RSF a oferit fonduri pentru 35 de instituții de presă ucrainene pentru a le permite să își continue activitatea, în ciuda crizei economice rezultată din ocupație, a bombardamentelor, a prăbușirii pieței de publicitate, a creșterii costurilor de producție și a pierderii angajaților mobilizați în război. Aproape jumătate din mass-media finanțate se află în orașe din apropierea frontului, care sunt deosebit de expuse bombardamentelor rusești, cum ar fi Nakypilo, un site web și post de radio din orașul Harkiv și Most, un ziar local cu sediul în orașul Herson.

De asemenea, potrivit rsf.org, pentru a spori transparența și fiabilitatea presei de știri ucrainene, o provocare crucială în timp de război, RSF a lansat o versiune a protocolului de urgență a Journalism Trust Initiative (JTI), în parteneriat cu organizația americană NewsGuard și Institutul ucrainean pentru media regională și informație (IRMI). Datorită acestui protocol, 77 de mass-media ucrainene s-au angajat să-și alinieze practicile la criteriile standardului JTI, iar 36 de mass-media ucrainene și-au publicat deja raportul de transparență JTI. În acest proces participă mass-media cu audiență națională, cum ar fi postul public de radio și TV Suspilne, la fel ca și Detektor Media, un ONG ucrainean specializat în mass-media.

În 2024, RSF va ajuta prima mass-media ucraineană să se pregătească pentru un audit extern de către centrul de certificare Imperium Certific, o condiție prealabilă pentru obținerea certificării JTI. Acest proiect este cofinanțat de delegația Uniunii Europene la Kiev. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *