◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.12.2023

ION I.C. BRĂTIANU – DE STRAJĂ LA PRIMĂRIA TÂRNOVA

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, comuna Târnova din județul Arad a trăit momente de mare sărbătoare: dezvelirea bustului marelui om politic și făuritor de istorie Ion I.C. Brătianu, prim ministru al României în cinci mandate, președinte al Partidului Național Liberal și patriot de primă însemnătate în istoria modernă a României.
Operă a unui artist plastic din Ungaria, bustul de bronz a fost dezvelit în cadru solemn de doi parlamentari arădeni – senatorul Ioan Cristina și deputatul Glad Varga – și sfințit de un sobor de preoți ai Bisericilor Ortodoxe din Protopopiatul Ineu în frunte cu protopopul Adrian Zaha, care au oficiat și parastasul de pomenire la împlinirea a 91 de ani de la moartea ilustrului lider de partid și de guvern, omul care, alături de Regele Ferdinand și de Regina Maria, a reușit să obțină din partea marilor puteri europene recunoașterea voinței unanime de unire a românilor într-un singur stat mare și întregit.
Primarul comunei Târnova, Florin Farcașiu, a adresat cuvântul de salut și a prezentat onorații invitați, personalități ale vieții culturale, administrative, militare, jurnalistice, politice și economice din plan județean și local.
Presa locală și-a trimis reprezentanții să ia act de acest gest omagial făcut de ardeleni față de un „regățean” care a binemeritat de la toți românii, prin faptele lui de neuitat.
De mare audiență la public s-a bucurat fanfara Brigăzii 18 „DECEBAL” din Timișoara, care a interpretat Imnul Național al României și mai multe marșuri militare și cântece patriotice, susținute vocal de toți cei prezenți.
În alocuțiunile rostite cu acest prilej a fost evidențiată personalitatea plină de virtuți patriotice, politice și administrative a lui Ion I.C. Brătianu (senator Ioan Cristina), exemplul pentru tineri dat de marile personalități ale poporului român (deputat Glad Varga), rolul lui Ion I.C. Brătian și al armatei în realizarea și consolidarea României Mari (gl.mr. r Vasile-Ionel Heredea), educarea tinerilor în spirit patriotic (Constantin Popuța-președinte Asoc. „Cartea, izvor de cultură”), nevoia de fapte în manifestarea patriotismului și a credinței creștine (pastor Daniel Suciu), contribuția majoră a Aradului la înfăptuirea unității naționale (prof. Marius Kramer), cinstirea veteranilor, icoanele vii ale istoriei neamului (col.r. Sandu Crișan), incursiune în istoria locală a anului 1918 și mulțumiri pentru cei care au edificat monumentul marelui român care a fost Ion I.C. Brătianu (preot Florin Păiușan).
Cu acesată ocazie s-au decernat diplome de onoare și medalii aniversare celor care și-au adus aportul la modernizarea comunei și la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor. Un moment emoționant în acest sens a fost omagierea ultimului veteran de război care mai trăiește în comuna Târnova – Onuț Stoia din satul Dud, ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani.
Elevii școlilor din Târnova și Agrișu Mare au susținut un frumos program de cântece patriotice, de asemenea și apreciatele soliste de muzică populară Voichița Suba și Cristina Stanciu.
Primarul Florin Farcașiu a încheiat ceremonia spunând: „Ion I.C. Brătianu va străjui de-a pururi intrarea în sediul administrativ al comunei noastre, aducând cu el spiritul de ordine, bunăstare și sacrificiu pentru neamul românesc. Mulțumesc autorităților județene, mulțumesc armatei și tuturor celor prezenți astăzi spre a-l omagia pe cel mai mare liberal al nostru, un exemplu de muncă și luptă necontenită întru propășirea României Mari”.

Dorin Ocneriu / UZPR Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *