◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.10.2024

Revista Amfiteatru Economic, 1999 – 2024. Un sfert de veac de excelență academică

În anul în care marcăm 111 ani de la fondarea Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale, celebrăm cu mândrie și un sfert de secol de la apariția revistei Amfiteatru Economic – din care 16 ani de prezență continuă în prestigioasa listă a revistelor din fluxul principal de publicații ( reviste indexate în Clarivate Analytics Web of Science). An după an revista a devenit un veritabil vector de creștere a vizibilității științifice a Academiei de Studii Economice din București, contribuind totodată la recunoașterea internațională a cercetării economice românești, europene și mondiale.

În cei 25 de ani de la înființare, revista Amfiteatru Economic a demonstrat o evoluție remarcabilă, susținută de o colaborare profundă între cadre academice, cercetători și personalități din diverse domenii economice. Încă din septembrie 1999, când, sub coordonarea profesorilor Sandu Costache și Vasile Dinu, la Colegiul Universitar Economic din Buzău, parte a Academiei de Studii Economice din București, s-a născut această publicație, timpul a fost un martor generos al transformărilor și progreselor sale. De a lungul celor 25 de ani care s-au scurs până în septembrie 2024, revista a devenit un pilon esențial al cercetării economice în România și dincolo de granițele sale.

Diversitatea geografică a autorilor care publică în Amfiteatru Economic este impresionantă, cu contribuții din universități și instituții de cercetare din țări precum Italia, Franța, Germania, Polonia și România, oferind astfel o pluralitate de perspective și abordări metodologice. Această colaborare internațională reprezintă un fundament solid al prestigiului de care revista se bucură la nivel global.

Numeroase personalități, din diverse domenii, au sprijinit apariția și dezvoltarea revistei. Printre cei care ne-au însoțit de la primele ediții amintim pe profesorul universitar dr. Paul Bran, fost rector al ASE, și alte personalități de seamă, care au adus contribuții esențiale la consolidarea revistei și a misiunii sale academice.

Odată cu încetarea activității Colegiului Universitar Economic din Buzău, revista Amfiteatru Economic s-a integrat organic în activitatea Facultății de Business și Turism din cadrul ASE. În ultimele două decenii, aceasta a devenit un factor catalizator în creșterea calității cercetării științifice, atrăgând tot mai multe contribuții valoroase din partea cadrelor academice din cadrul facultății și din afara ei. Publicația a stimulat o adevărată emulație creativă în rândul profesorilor, cercetătorilor și doctoranzilor, rezultând numere din ce în ce mai apreciate printr-o selecție riguroasă a articolelor și, implicit, printr-o îmbunătățire continuă a calității științifice.

Impactul revistei nu se limitează doar la creșterea numărului de articole primite, ci este reflectat și în creșterea continuă a citărilor acestora, ceea ce a contribuit la îmbunătățirea semnificativă a indicatorilor scientometrici. Astfel, Amfiteatru Economic a devenit cea mai valoroasă revistă pe domeniul economic și al administrării afacerilor din România.

Succesul revistei nu ar fi fost posibil fără implicarea neobosită a membrilor boardului editorial, conduși de profesorul Vasile Dinu, care, alături de regretatul profesor Sandu Costache, au coordonat de la început activitatea revistei. Datorită dedicării lor, dar și a muncii exemplare prestate de membrii redacției, revista a continuat să crească în prestigiu și relevanță, oferind cercetătorilor oportunități de formare și de diseminare a rezultatelor muncii lor. În același timp, colaborarea excelentă cu Editura ASE și indexarea revistei în importante baze de date internaționale au fost alte realizări esențiale care au contribuit la succesul publicației.

Acest „sfert de veac” reprezintă un moment de mândrie pentru întreaga comunitate a Academiei de Studii Economice din București. Suntem recunoscători conducerii instituției pentru sprijinul constant acordat și privim cu încredere spre viitor. Revista Amfiteatru Economic va continua să fie un reper de excelență, racordată la nevoile generațiilor viitoare, adaptându-se schimbărilor pe care societatea și tehnologia le impun.

Inițiativa înființării acestei reviste a fost inspirată de dorința de a promova gândirea critică, de a împărtăși cunoașterea și de a crea un spațiu intelectual de dezbatere și inovație. În jurul Amfiteatrului Economic s-a format o comunitate solidă și dinamică, iar provocarea noastră actuală este de a continua această tradiție pentru generațiile viitoare. Amfiteatru Economic nu este doar o revistă, ci o veritabilă comunitate, cu o alchimie specială ce a scos la suprafață “caratele” prieteniei intelectuale.

Cu încredere și stăruință, privim spre următorii 25 de ani, cu convingerea că, împreună cu generația Z și cei care îi vor urma, vom continua să dezvoltăm acest proiect academic de succes.

 

 

Prof. univ. dr. Puiu Nistoreanu,

Consilier științific al revistei „Amfiteatru Economic”,

membru UZPR, Filiala Casa Presei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *