◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.10.2024
Semnal de alarmă: peste 50.000
de copii migranți au dispărut
în Europa

O investigație realizată de jurnaliști din Germania, Italia, Grecia, Olanda, Belgia, Irlanda și Marea Britanie a dezvăluit că cel puțin 51 433 de copii migranți neînsoțiți au dispărut între 2021 și 2023, după ce au ajuns în 31 de țări europene, printre care Austria, Germania și Italia. Practic, 47 de copii au dispărut zilnic, în perioada menționată. Demersul jurnaliștilor a durat mai multe luni și relevă un fapt și mai dramatic: numărul copiilor migranți dispăruți ar putea fi chiar mai mare. Aceasta deoarece raportările oficiale sunt incomplete, documentația este uneori…

Citește mai mult

ONU. „Căștile albastre”

Pe măsură ce conflictele dintre țările lumii devin din ce în ce mai complexe și grupurile armate folosesc din ce în ce mai mult tehnologii ieftine, cum ar fi dispozitivele explozive improvizate și dronele, operațiunile de pace ale ONU au nevoie de sprijin politic sporit și de resurse pentru a-și îndeplini sarcinile în siguranță, a declarat pe 9 septembrie 2024, Jean-Pierre Lacroix, subsecretarul general al ONU pentru operațiuni de pace, în fața membrilor Consiliului de securitate al ONU (https://news.un.org/fr/story/2024/09/1148561): „Pe măsură ce tensiunile geopolitice se intensifică, inclusiv aici în Consiliu,…

Citește mai mult

Prezentare de carte: „Tematici de istorie
și cultură” – Aurel Dragoș

Acest titlu de carte a adunat, recent, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, un public avid de a călători și cunoaște geografii culturale neexplorate. Autorul, istoricul Aurel Dragoș (Ineu) mărturisește în Nota autorului: „Sunt file de istorie cunoscute și mai puțin cunoscute sau deloc, pe care le public în premieră.” Lucrarea, ca adevărat adjuvant în cercetările care vor veni/urma, le urmează celor opt, care completează portofoliul admirabilului împătimit de istorie. Unele dintre volume au văzut lumina tiparului la Gutenberg (Arealul Ineu. Repere istorice, de exemplu), acesta, de acum, apare…

Citește mai mult

„În grădina cu flori multe”,
ediția a XVIII-a, la Cernăuți

Admiratorii cântecului și jocului popular sunt invitați să fie alături de românii din nordul Bucovinei la Festivalul – concurs Internațional „În grădina cu flori multe”, ediția a XVIII-a, Cernăuți, 24-25 octombrie 2024, unde vor putea fi auzite cristalinele voci ale copiilor Grupului PERLA, formați la Centrul Bucovinean de Artă condus de maestrul inegalabil Iurie Levcic. O sensibilă invitație transmisă cu grație de directoarea executivă a Centrului, Natalia Demciucena. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Programul este următorul: 25 octombrie 2024 ora 15.00 – SPECTACOLUL DE GALĂ –…

Citește mai mult

Basarabia – scumpă icoană
în inimi purtată

Drumul românilor basarabeni  spre recunoașterea calității de cetățean european, început în anii ’90, a fost unul lung și nespus de anevoios. Pentru atingerea acestui obiectiv firesc au căzut mulți dintre cei mai destoinici fii și fiice ai acestui meleag, despre care poetul martir Dumitru Matcovschi scria: „Trecută  prin foc și prin sabie, furată, trădată mereu, ești floare de dor, Basarabie, ești lacrima neamului meu”. Amintesc că de fiecare dată când ne apropiam de acest deziderat, forțe subversive, prin diverse metode, ne aruncau înapoi în incertitudine și haos. Sunt de felicitat…

Citește mai mult

Marin Sorescu inedit despre Niagara

Marin Sorescu a fost invitat, înainte de 1989, la unul din cele mai mari întâlniri ale scriitorilor din întreaga lume: Toronto Internațional Festival of Authors. I s-a refuzat viza de plecare. Pe durata festivalului scaunul cu eticheta Marin Sorescu a fost gol. A ajuns, totuși, la acest festival internațional al autorilor în Toronto după 1990, iar o parte din poeziile lui au fost traduse în limba engleză în caietele festivalului. Pe timpul șederii la Toronto a fost găzduit de bunul lui prieten sculptorul Nicăpetre și a scris impresii despre vizita…

Citește mai mult

Târgul de Carte de la Frankfurt

Anul acesta, la „Frankfurter Buchmesse” au fost prezenți 230.000 de vizitatori, 4.3000 de expozanți și au fost organizate aproximativ 3.300 de evenimente. Invitată de onoare a fost Italia, pentru a doua oară, după ediția din 1988, țară despre care și din care au apărut în limba germană în jur de 220 de noi publicații din toamna anului 2023 și până la momentul târgului. În 2025 invitat de onoare va fi Republica Filipine. Dincolo de statisticile care demonstrează o creștere față de 2023, rămâne bucuria tuturor celor care au trecut pragul…

Citește mai mult

Revista Amfiteatru Economic, 1999 – 2024. Un sfert de veac de excelență academică

În anul în care marcăm 111 ani de la fondarea Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale, celebrăm cu mândrie și un sfert de secol de la apariția revistei Amfiteatru Economic – din care 16 ani de prezență continuă în prestigioasa listă a revistelor din fluxul principal de publicații ( reviste indexate în Clarivate Analytics Web of Science). An după an revista a devenit un veritabil vector de creștere a vizibilității științifice a Academiei de Studii Economice din București, contribuind totodată la recunoașterea internațională a cercetării economice românești, europene și…

Citește mai mult

„Miercurile literare”
la Accademia di Romania in Roma. Prezentarea volumului „Alla ricerca del suo spirito”, de Adriana Ungureanu

În data de 30 octombrie 2024, la ora 18.30, Accademia di Romania in Roma și Asociația „Universul Prieteniei” Iași, vă invită la o nouă întâlnire literară, în cadrul proiectului „Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma”. De această dată, în fața publicului Italian va fi prezentat volumul „Alla ricerca del suo spirito”, apărut la Terra d’ulivi Edizioni, Lecce, 2024, având ca autor și traducător pe scriitoarea Adriana Ungureanu (traducere revizuită de Alexandru Laszlo și Cinzia Demi) cu prefața semnată de Cinzia Demi. Apariția volumului este un omagiu adus Iuliei…

Citește mai mult

Majoritatea firmelor din UE şi SUA au luat măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Companiile din Uniunea Europeană au rezistat relativ bine şocurilor legate de sănătate, preţuri şi comerţ din ultimii patru ani şi au ambiţii mai mari pentru transformarea verde şi digitală, conform unui sondaj al Băncii Europene de Investiţii (BEI), publicat cu ocazia reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale şi FMI, de la Washington. Sondajul BEI privind investiţiile 2024 oferă o imagine a leadershipului firmelor din UE în tranziţia verde şi consolidarea lanţurilor de aprovizionare în faţa riscurilor geopolitice sporite şi a perturbărilor lanţurilor de aprovizionare, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare…

Citește mai mult

Conferinţa „Brâncuşi
şi muzele sale”

Cunoscutul istoric de artă şi curator Doina Lemny va susţine marţi, 29 octombrie, de la ora 18,00, la Muzeul Naţional de Artă al României, conferinţa „Brâncuşi şi muzele sale”. Desfăşurată în Hol A4, parterul Galeriei Naţionale, în cadrul seriei de evenimente „Întâlnire la muzeu”, conferinţa va cuprinde rezultatul cercetărilor curatoarei din ultimii ani asupra „muzelor” care l-au inspirat pe celebrul sculptor român Constantin Brâncuşi, relatează Agerpres. „Adorat şi chiar venerat de toate femeile care i-au trecut pragul atelierului, Brâncuşi a rămas în memoria prietenilor şi a contemporanilor săi ca un…

Citește mai mult

UZPR le urează un cald „La mulți ani!” colegilor care își sărbătoresc ziua de naștere

25 octombrie – Ion Axenti, Cristina Bursuc, Mircea Șerban Cartiș, Elisabeta Diaconu, Ladislau Endrefy, Emilia Hristea, Mihail Iordănescu, Aneta Popescu, Carmen Tudor 26 octombrie – Ecaterina Bătrâneanu, Gheorghe Bogdan, Rozalia Gănciulescu, Marius Ghiță, Otilia Halunga, Roza Lutic, Sorina Neacșu, Eduard Negoci, Valerică Negoiță, Dumitru Negulescu, Dumitru Secrieru, Nicolae Streche, Nicolae Târcob 27 octombrie – Dănuț Degeratu, Viorel Frîncu, Argentina Fron, Laris-Anemarie Ghiur, Mirela Penu, Ionel Pintilii, Gheorghe Preda, Tudor Rădan, Codruța Semănaru, Ion Tipsie, Daniel Tudorache, Mihaela Viziru

Citește mai mult