◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.11.2024

Primul tratat mondial pentru combaterea flagelului plasticului,
în negocieri

Directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a salutat începutul „convergenţei” în negocierile pentru primul tratat mondial pentru combaterea flagelului plasticului, relatează Agerpres.

Delegaţii din 175 de ţări conveniseră în 2022 să finalizeze un astfel de tratat până la sfârşitul anului 2024. A cincea şi ultima sesiune de negocieri este programată pentru perioada 25 noiembrie – 1 decembrie la Busan, în Coreea de Sud. Se menţin, însă, unele diviziuni, în special între naţiunile care doresc o limitare ambiţioasă a producţiei de materiale plastice şi unele ţări producătoare, care preferă îmbunătăţirea reciclării. „Există anumite domenii în care cred că începem să vedem convergenţe”, a dat asigurări Inger Andersen. Ea şi-a exprimat speranţa că statele membre vor putea conveni asupra „unui anumit grad de obligaţii la nivel mondial sau de linii directoare pentru produsele din plastic”. Totodată, ea a vorbit despre o mai mare convergenţă cu privire la necesitatea unui organism ştiinţific şi a anumitor elemente ale textului pentru a analiza „deşeurile, gestionarea deşeurilor, reciclarea”. „Există un consens clar în ceea ce priveşte faptul că avem nevoie de un text care să abordeze chestiunea moştenirii, poluarea existentă, care va ajunge pe ţărmurile noastre chiar şi după ce vom închide faimosul robinet al plasticului. Asistăm încă la unele diferenţe (…) în ceea ce priveşte plafoanele de producţie. Vrem să vedem o reducere a producţiei de polimer brut utilizat (pentru produse) de unică folosinţă sau cu durată scurtă de viaţă”, a precizat ea.

Un alt punct delicat al discuţiilor este reprezentat de o eventuală taxă pe plastic, o chestiune aflată „încă în discuţie” şi care ar putea necesita mai mult timp, a indicat oficialul ONU.

Producţia anuală de plastic a crescut de peste două ori în 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone. Aceasta s-ar putea tripla până în 2060 în cazul în care nu se adoptă nicio măsură. Cu toate acestea, doar 9% din materialele plastice sunt reciclate.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *