◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Tinerii şi criza de sens

Trăim într-o lume zbuciumată și plină de contradicții. După 1990, România a pornit pe un drum nou și necunoscut. Astăzi nu mai știm să muncim și să ne bucurăm de viață. Acuzăm o epocă demult apusă. Asistăm cu toţii la o prăbuşire a valorilor, la declinul ideologiilor, al construcţiilor teoretice importante care, odată, permiteau românului să aibă o identitate a sa şi chiar o convingere la vreo apartenență – ţinând cont de faptul că orice persoană, în calitatea sa de membru al societăţii, are dreptul la securitatea socială.
Securitatea individului s-a aflat întotdeauna în atenţia opiniei publice internaţionale, fiind o prioritate, începând cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 1948. Cei mai afectaţi de aceste schimbări sunt tinerii care se confruntă cu o autentică criză de sens. Starea de criză apare atunci când răul s-a produs. Avem mult rău în jurul nostru, iar starea de criză se face simţită încă. Nu mai vorbim despre deciziile salvatoare care nu mai apar… Criza de sens poate fi descrisă ca o stare de tristeţe – prin lipsa de speranţe din aceste timpuri, prin deziluzii, prin neputinţa de a mai putea face diferența între bine și rău.
În viaţa unei persoane, adolescenţa, drumul spre maturitate şi integrare în viaţa adulţilor, este o perioadă cu un parcurs schimbător, îndeosebi în condiţiile dificile pe care ni le oferă societatea de astăzi. Sunt tineri care chiar vor să schimbe ceva – asta în timp ce alţii își părăsesc propria ţară pentru a lucra în străinătate. Școala ocupă mult timp din viaţa adolescentului. Fiecare generație are propriul stil, are o viziune a ei. Adolescenţilor ar trebui să li se predea în școli valori de bază. În speranţa că se vor gândi mai serios la valori. Tinerii trebuie să fie într-o relație bună cu cei mai vârstnici, de la care trebuie să capete sugestii, experiențe, ajutor pentru clarificarea unor opțiuni, pe care să le îmbunătățească după făptura și asemănarea lor.

Florenţ Mocanu/UZPR
senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *