◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

ZIDUL PLÂNGERII

Vineri, 8 iulie 2022, într-o postare pe Fb, generată de satisfacția că participasem la o interesantă întâlnire cu jurnaliști din toată țara, am folosit un text explicativ la imaginile prezentate acolo, care a dat naștere la reacții virulente din partea unor lucrători din presa locală: „La sala pentru conferințe a hotelului Perla Oltului, din Căciulata, elita jurnaliștilor vâlceni s-a întâlnit cu cei din conducerea națională a UZPR”…
Îmi cer iertare celor care au suferit, poate, pentru faptul că nu s-au regăsit sau nu s-au simțit ca făcând parte din acea „elită”… Au venit acolo numeroși ziariști din Râmnic, din județ dar și din țară…Nu i-am putut reține pe toți, mai ales că au fost două zile de dezbateri, desfășurate în mai multe locații. Fac precizarea că și ei se pot considera, fără doar și poate, ca făcând parte din acea „elită a jurnaliștilor vâlceni”, la care făceam referire în postarea mea, aceasta nefiind o formulare de tip exclusivist!
S-au făcut, însă, pe Fb, postări subiective, inexacte și extrem de răutăcioase, la adresa Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și a membrilor săi. De aceea, consider că, deși sunt doar un simplu membru al Uniunii, este de datoria mea să clarific acuzele aduse.
UZPR, înființată acum 100 de ani, a primit prin lege, de peste zece ani, statut de utilitate publică (adică similar cu cel de „reprezentativitate” în cadrul breslei). Celelalte asociații naționale ale ziariștilor nu au acest statut, iar cea mai cunoscută, MediaSind, este de tip sindical. A fost meritul regretatului președinte Doru Dinu Glăvan ca, prin lege (Legea 8/ 2006, completată prin L 83/2016), breasla jurnaliștilor să primească, alături de scriitori, artiști, compozitori, pictori etc., o recunoaștere concretă, ca fiind structură cu activitate creatoare, ceea ce i-a permis să primească, pentru membrii ei, bonusul de 50% la pensie. Adică, la 65 ani, ziariștii pot face cerere să primească acest bonus care, de obicei, este 800-1.000 lei (pensiile lor sunt foarte mici, căci mulți jurnaliști au lucrat, adesea, pe salarii mici și nu întotdeauna cu statut de angajat)! Dar faptul că solicitantul, membru activ al UZPR (cu cel puțin șapte ani de apartenență la Uniune și cu minim zece ani de activitate în presă), depune o cerere pentru pensie nu înseamnă că și primește acest bonus. O comisie exigentă îi aprobă, sau nu, un dosar plin de documente, cerut a fi adus, unde sunt: CV, recomandări de la conducerea filialei, raport profesional cu dovezi concrete ale activității, carte de muncă, cazier etc.
Este bine de știut că legea nu răsplătește doar „profesionalismul” cuiva (Uniunea se putea lipsi de titulatura de „profesionist”, care văd că generează atâtea reacții pasionale din partea unora), ci CREATIVITATEA!
Se poate discuta oricând apartenența la breasla jurnaliștilor a unei anumite persoane (se semnalează, uneori, faptul că sunt primiți, ca membri, în unele filiale ale UZPR, printre care și Vâlcea, publiciști, și nu jurnaliști – care să fi trăit din această activitate), dar legea este unică pentru toți, iar acest statut (de jurnalist) îl apreciază comisiile de atestare din UZPR. Iar contestațiile se pot face oricând și se judecă transparent…
Chiar și la scriitori au fost contestații de acest fel și, de asemenea, la UAP au fost nemulțumiri individuale, dar mă întreb dacă, vreodată, acești creatori au cerut cu atâta vehemență să se anuleze bonusul financiar pentru întreaga lor breaslă, pentru două-trei situații discutabile.
Bonusul pentru creatori se acordă pentru că se consideră că aceștia contribuie, an de an, la PIB-ul național și dezvoltă, constant, patrimoniul imaterial al țării, lucru care se dorește a fi recompensat…
De ce sunt, oare, unii jurnaliști așa de porniți împotriva unei soluții generoase, valabile pentru a se recompensa creatorii? Au fost voci care au chemat DNA ca să oprească această „escrocherie națională”, scurgerea de fonduri în burțile unor „îmbogățiți fără just temei, care au format un grup infracțional” (!!??). S-au referit aceste „chemări la curățenie” la sutele de artiști, cineaști, poeți, scriitori, pictori, compozitori, cameramani, operatori, reporteri etc., care primesc, în plus, conform legii, la pensie, sume de aproximativ 700 lei, în medie? Ei sunt, oare, cei care pun în pericol sistemul de pensii? Din contră, cred în continuare că noii moraliști era bine să își concentreze energia „creatoare“ asupra zecilor de mii de magistrați, generali de tot felul, diplomați, milițieni…, care au pensii speciale de peste 20.000 lei, mult peste salariul avut la ieșirea la pensie! Cred că unele tipuri de pensii „speciale” pot fi acceptate pentru restricțiile avute sau pericolul la care au fost expuși în timpul activității. Dar trebuie ELIMINATE, cred eu, cele exagerate, mai mari decât salariul avut, sau față de un cuantum stabilit de legiuitor!
De ei nu vă legați? În aceste cazuri nu vă mai uniți bocetele ca să mergeți la Zidul plângerii? Oare de ce doar ziariștii cu „viloaie” (oare câte ziare au vândut ca să aibă astfel de super-proprietăți?!) doresc să atenteze la un drept câștigat cu greu de colegii lor de breaslă mai puțin „norocoși”? La celelalte bresle parcă există, totuși, un strop suplimentar de solidaritate…
Mai fac două precizări: ziariști sunt, conform legii, și cameramanii sau operatorii din audiovizual. Știu că vă este „rușine” că și ei fac parte din breasla din care, voi, seniori ai presei scrise, faceți parte! Mie, nu! Iar bonusul la pensie se acordă creatorilor din toate breslele și nu doar „profesioniștilor”. Nu există, din câte știu eu, profesie de scriitor sau de compozitor… Acestea cer har, creativitate… Aceasta este răsplătită.
Chiar dacă nu îi considerați jurnaliști profesioniști pe coechipierii din audiovizual și, de aceea, nu vreți să faceți parte, alături de ei, din UZPR, ei sunt, prin emisiunile făcute în audiovizual, CREATORI, deci îndeplinesc întru totul cerința impusă de lege! Sper ca rațiunea să învingă și presa să militeze pentru un statut propriu de care este, cu adevărat, mare nevoie!

Emilian Frâncu
(sursa: Facebook)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *