◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup de oameni la discuție. Nicio mască.

Primăvara 2020, vine COVID. Autoritățile: recomandăm să nu… Din public: ce nehotărâți, ce slabi… După câteva zile, autoritățile: bine, poftim restricții. Voci din public: dar dreptur’le și libertăț’le? Avocatul Poporului și CCR: da, da, dreptur’le și libertăț’le… și lăsa-ți textele cu pandemia, că vă lipsește ceva la dosarul cu șină. (da, „lăsa-ți”)

Facebook, 2020. Fost director de spital militar: „testele PCR pentru COVID nu au nicio valoare medicală”.

2020-2021, Societatea Română de [completați cu ce aproape orice ramură de știință doriți] vorbește colegilor și publicului despre pandemie: nimic.

Undeva în Transilvania, 2020-2021. Masca obligatorie pe stradă. Lume este, dar n-o porți decât tu. Ocazional, priviri încruntate sau batjocoritoare. Câte o vorbă în bătaie de joc, poate chiar agresivă. Ești jenant, ești o amenințare.

2020-2021, ședință de alegeri la partid. Vin și domnii de la Bruxelles sau de la București. Mai lăsăm masca și distanțarea, că e moment important. Să nu stricăm momentul. Să nu stricăm sărbătoarea.

2020, masca obligatorie în sălile de curs. Examen de licență, de specialitate. Suntem specialiști. În știință. Toată lumea cu mască, dar unii cu ea sub nas. Când treci la microfon să vorbești, masca jos. O porți doar când taci. La final, să servim o pizza. Fără mască. Să nu stricăm momentul. Să nu stricăm sărbătoarea.

Parlamentul României. Senator: „vaccinurile ucid”.

Academia de Poliție din București: se caută conducere nouă, dar nu prea se găsește nimeni neimplicat în scrisul sau în acoperitul de plagiate.

Procuror CSM cu plagiat clar, către Președintele Academiei Române și al CNATDCU, în ajunul verdictului: „vă descalificați”.

Miniștri, procurori, generali, parlamentari prinși cu plagiatul: nu e adevărat, e o conspirație, e un abuz politic, e un atac la insituț’le statului, valorile tradiționale.

2021, restricții relaxate – e voie cu evenimente în aer liber. Sunt ceva reguli, ceva „recomandări ale specialiștilor”. Ceva cu vaccinarea, ceva cu testarea, ceva cu purtarea de mască. Ceremonie de absolvire la cam orice universitate din România. Pe măsură ce vine tot mai multă lume, regulile se uită. Specialiștii recomandă? Doar vreo doi-trei profesori dezorientați au mască. Pe rând, renunță. Au înțeles ce spun specialiștii, dar, totuși, să nu stricăm momentul. Să nu stricăm sărbătoarea.

Mesaj de la oficialități pe tema vaccinării: informează-te doar din surse oficiale. Oficiale. Nu științifice. Oficiale.

Să nu stricăm sărbătoarea.

Aproape nimeni, aproape niciunde nu ia știința în serios. Dacă respectă „ce spun specialiștii”, o fac pentru că e ordin și nu pentru că au respect pentru ce spun specialiștii. Și nici măcar nu respectă oricând. Ci doar când se arată a control. Regulile sunt pentru fraieri. Doar n-o să le respecți până și când nu te vede nimeni…

Măsuri anti-COVID mai bune? Măsuri de vaccinare mai bune? Mai luate în serios? Cu cine? Oriunde te întorci, în aproape orice comunitate, în aproape orice instituție, reperul e puterea. Adesea câștigată imoral și ilegitim. Competență? Adevăr? Știință? Credeți că vreunul dintre plagiatorii care din funcții publice la vârf dau lecții Academiei Române ar putea avea respect pentru vreun text științific? Ar putea măcar avea habar ce e acela un text științific? Sau poate publicul larg va găsi ușor știința printre vedetele de carton și impostorii sau mafioții care li-s prezentați din toate părțile ca stăpâni, ca modele, ca oameni realizați?

Suntem orfani de știință. La toate nivelele societății. N-o știm, n-o respectăm. N-o cunoaștem nici când întâmplător ne privește în față. Până și între profesori, mulți confundă știința cu niște definiții în limbă de lemn, niște butoane de aparat, niște tabele, niște relații șef-subaltern. Și de asta trecem prin pandemie, în general prin orice, cu o mulțime de decizii mai ineficiente decât se putea. Excepții? Da, sunt. Atât de multe încât putem chiar avea speranță. Trebuie să-i vedem și să-i ascultăm pe acei puțini oameni care mai înțeleg știința. Pe acele puține instituții care o mai fac. Să-i ascultăm. Nu să le dăm funcții, nu să le dăm putere. Nici măcar să le dăm bani. Nici măcar să ascultăm de ei orbește. Doar să luăm în serios ceea ce au de spus. Vedeți, nici măcar nu costă. Nici măcar nu doare. Asta, dacă ai intenții bune. Iar majoritatea oamenilor, orfani de știință cum ar fi, la conducere sau nu, chiar au intenții bune. Doar că adesea n-au timp. Dealtfel și la oamenii de știință începe vacanța zilele acestea. Să nu stricăm sărbătoarea.

Să nu stricăm sărbătoarea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *