◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Utilizarea rețelelor sociale „este principalul factor care contribuie la depresia și anxietatea adolescenților”

Chirurgul General al SUA, Vivek Murthy, susținător al conștientizării sănătății mintale, a emis un avertisment referitor la faptul că utilizarea rețelelor sociale este principalul factor care contribuie la depresie, anxietate și alte probleme pe care le manifestă adolescenții.

Raportul elaborat de Murthy arată că există efecte serioase ale utilizării rețelelor sociale asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Documentul îndeamnă factorii de decizie politică și companiile care produc platformele de social media să împărtășească părinților sarcina de a gestiona utilizarea rețelelor sociale de către copii și adolescenți.

Murthy numește sănătatea mintală a tinerilor „problema definitorie de sănătate publică a timpului nostru”, îndemnând factorii de decizie să ajute la asigurarea unor standarde de siguranță puternice pentru a ajuta la protejarea adolescenților și adolescenților de expunerea la conținut dăunător și de utilizare excesivă.

Potrivit raportului, aproximativ 95% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 ani și 17 ani spun că folosesc o platformă de socializare. Aproximativ o treime spun că derulează, postează sau interacționează în alt mod cu rețelele sociale „aproape constant”. „Acum trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura că ne protejăm copiii”, a spus Murthy, într-un interviu.

Jim Steyer, fondatorul Common Sense Media, susține că avertismentul „ar trebui să fie o chemare clară pentru fiecare părinte din această țară, pentru fiecare factor de decizie, că trebuie să punem accent și resurse în acest efort”.

Cele mai populare platforme de social media printre adolescenți sunt TikTok, Snapchat și Instagram, potrivit Centrului de Cercetare Pew.

Ratele depresiei și lipsei de speranță în rândul adolescenților au crescut vertiginos în ultimul deceniu, notează nbcnews.com. „Depresia adolescenților a început să crească în jurul anului 2012, o perioadă care coincide cu popularitatea smartphone-urilor”, argumentează Jean Twenge, profesor de psihologie la Universitatea din San Diego și autorul cărții „Generations: The Real Differences between Gen Z, Millennials, Gen. X, Boomers and Silents”.

Raportul chirurgului general a învinuit, de asemenea, rețelele sociale pentru perpetuarea tulburărilor de alimentație, a dismorfiei corporale și a stimei de sine scăzute. Unele dovezi sugerează, de asemenea, o posibilă legătură între utilizarea excesivă a rețelelor sociale și tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate la adolescenți. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *