◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

URSS nu mai e model pentru nimeni!

La 27 iunie 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

E un prim pas de lichidare a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Aşteptăm următorii paşi, între care – depunerea oficială a unei Cereri de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Menţionăm că o Cerere de aderare a Republicii Moldova din partea Societăţii Civile cu peste 200.000 de semnături a fost depusă la Uniunea Europeană încă la 31 decembrie 2006 de către Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova.

Atunci Societatea Civilă n-a făcut decât „să prindă locul”. Aşa cum procedase Societatea Civilă din Ungaria în 1994.

După ratificarea Acordului de asociere de către Parlamentul R. Moldova de la 2 iulie 2014 aşteptăm depunerea unei Cereri de aderare din partea statului, care nu trebuie să întârzie.

E semnificativ faptul că istoricul Acord de asociere a fost semnat la Bruxelles în preajma zilei de 28 iunie, declarată printr-un decret de la 27 iunie 2010 de către Preşedintele interimar de atunci Mihai Ghimpu Zi a Ocupaţiei.

Aşa trebuie să rămână această zi nefastă şi-n memoria generaţiilor care vin, ca să le taie pofta unora de a ne duce în Uniunea Euro-Asiatică a GULAG-urilor.

Atunci, la 28 iunie 1940, Hitler şi Stalin, doi nebuni, au împărţit lumea.

Basarabia a fost ruptă de la trupul Ţării. Stalin i-a dat României doar 48 de ore pentru a se evacua din Basarabia. Dar trupele lui au forţat Nistrul peste două ore.

În Ultimatumul din 27 iunie 1940 adresat URSS se spune că Basarabia „e locuită majoritar de ucraineni”, iar la mitingul din 28 iunie 1940 de la actualul stadion „Dinamo”, Nikita Hruşciov, primul-secretar al c.c. al Ucrainei, a sosit de la Kiev ca să-i anunţe pe moldoveni că „Basarabia de acum încolo va fi parte indestructibilă a Ucrainei”.

Tot atunci s-a anunţat că Bucovina de Nord, care n-a aparţinut niciodată nici URSS, nici Rusiei ţariste, „este luată ca despăgubire pentru exploatarea Basarabiei de către România timp de 22 de ani”.

Unde o fi cele 99% de ucraineni cu care, afirmaseră Stalin şi Hruşciov, o fi fost populată Basarabia?! Şi de ce cei care şi-au luat ca despăgubire Bucovina, şi pe deasupra şi ţinutul Herţa, nu le-au restituit după 22 de ani stăpânului de drept, de la care le-au furat?

Răspunsurile la aceste întrebări le cunoaşte doar propaganda sovietică, bazată pe fals şi minciună, care mai este vie în spaţiul fostei URSS.

„Zdranga, zdranga

Fiare vechi!”

Altfel cum mi-aş explica faptul că marele tenor moldovean Metodie Bujor, care activează la Sankt-Petersburg, a semnat recent pentru invazia armatei Federaţiei Ruse în Ucraina, salutând anexarea Crimeei de către acest stat agresor. Şi asta în timp ce cântăreaţa Sofia Rotaru, care locuieşte la Ialta chiar în inima Crimeei, protestează contra ocupării peninsulei de către soldaţii lui Putin.

Aşteptăm ca distinsul nostru interpret să semneze şi pentru anexarea Republicii Moldova la Federaţia Rusă, ca să-şi poată cânta în voie romanţele sale ţigăneşti de pe scenele estradei din capitala nordică a Rusiei.

Nu se lasă mai prejos nici preoţii satelor noastre care, cu evlavie de vulpe, caută să discrediteze Uniunea Europeană, ce „ne va trece pe toţi la catolicism”. Dar în Europa sunt aproape o sută de milioane de ortodocşi (România, Bulgaria, Serbia) şi nimeni nu le-a îngrădit drepturile de a se ruga în credinţa lor ortodoxă.

Spre deosebire de oraşele Federaţiei Ruse, unde muncesc peste 600.000 de moldoveni, şi care nu au nici măcar o singură bisericuţă în care să se oficieze în limba noastră, în cele mai mari oraşe ale Uniunii Europene funcţionează lăcaşe de cult ortodoxe româneşti.

De ce preoţii noştri nu vorbesc de pericolul islamizării, care predomină ca religie în spaţiul Uniunii Vamale Euro-Asiatice? Doar până mai ieri asta îi deranja cel mai tare.

Citesc în presă nişte date comparative care vizează ţările Uniunii Europene şi cele ale Uniunii Vamale privind PIB-ul total, PIB-ul pe cap de locuitor, investiţiile, cheltuielile anuale pentru cercetare şi inovare, salariile medii, pensiile, bursele ş.a. În Uniunea Europeană, acestea înseamnă sume de 10-20-30 de ori mai mari decât cele din Uniunea Vamală. La un singur capitol Uniunea Vamală întrece Uniunea Europeană: la numărul de deţinuţi din închisori, deşi prima e cu o populaţie de 4 ori mai mică decât cea de a doua, Uniunea Vamală are de câteva zeci de ori mai mulţi puşcăriaşi decât toate ţările Uniunii Europene luate la un loc.

Locul nostru e în familia popoarelor europene, acolo unde se află România. Cei care vor să pună din nou gard între noi şi limba română, între noi şi strămoşii noştri, între noi şi neamul nostru vor intra în istorie ca nişte blestemaţi.

Scuipaţi-i în faţă atunci când umblă să vă convingă să renunţaţi la libertate în schimbul gazelor ieftine pe care ni le vor da ruşii.

Şi Stalin le promisese basarabenilor în 1940 pâine ieftină, dar le-a dat în loc gloanţe ieftine, trase în ceafă.

O credinţă de la ţară spune: nu se priveşte decât înainte, dacă vrei să-ţi meargă. Cine se întoarce înapoi, acela are ghinion.

V-aţi imagina un ghinion care îl va însoţi nu pe un om, ci – pe un popor întreg?

Prin GULAG-ul numit URSS poporul nostru e trecut deja.

Acum vrem să cunoaştem Europa.

Şi ea vrea să ne cunoască.

S-o invităm la noi Acasă.

Să-i deschidem larg uşile, dar, mai întâi, să-i deschidem sufletele şi să-i spunem: Bine ai venit aici, de unde n-ai plecat niciodată!

Nicolae DABIJA

3 iulie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *