◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

ONU: Sportul are puterea de a schimba lumea

„Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, sărbătorită anual pe 6 aprilie, este o oportunitate de a recunoaște rolul pozitiv pe care sportul și activitatea fizică îl joacă în comunități și în viața Oamenilor din întreaga lume” (https://news.un.org/fr/story/2023/04/1134032, postat pe 6 aprilie 2023): „Sportul are puterea de a ne alinia pasiunile, energia și entuziasmul în jurul unei cauze colective. Și tocmai atunci speranța poate fi hrănită și încrederea poate fi recâștigată”, a declarat, pe 6 aprilie 2023, secretarul general adjunct al ONU, Amina J. Mohammed.

Într-adevăr, sportul are puterea de a schimba lumea. Este un drept fundamental și un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale și promovarea dezvoltării durabile și a păcii, precum și a solidarității și a respectului pentru toți. De la împuternicirea femeilor și fetelor, tinerilor, persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri marginalizate de a face sport și până la promovarea sănătății, durabilității și educației, sportul oferă un potențial enorm de a promova obiectivele dezvoltării durabile și de a promova pacea și drepturile Omului.

Joël Bouzou – un fost campion mondial de pentatlon modern care a câștigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 1987 – este președinte fondator al organizației internaționale Peace and Sport cu sediul în Monaco, care își propune să aducă valorile sportului, inclusiv disciplina, organizarea și structura, în activitatea comunităților aflate în criză din întreaga lume, făcând din sport un vector de toleranță, respect și cetățenie în slujba păcii durabile.

Într-un interviu pentru „Știrile ONU”, Joël Bouzou a explicat că „lucrul fabulos despre sport este însăși natura sportului, care este universal: împărțim o regulă și o împărtășim cu toții în același mod, indiferent de originile etnice, sociale sau religioase – este corectitudine, este egalitatea de șanse înaintea mizei, este ceea ce îi pune pe toți pe picior de egalitate prin sport. Aceasta creează dialogul, nu este necesar să aveți echipament sofisticat, uneori este suficient să aveți doi țăruși de lemn și o plasă de pescuit; apoi, punem două echipe față în față și jucăm volei. Campionul străzii sau al orașului poate exercita o influență la fel de importantă precum campionul olimpic; el poate fi un model pozitiv și are capacitatea de a câștiga acceptarea diferențelor dintre comunități, dintre indivizi și, prin urmare, promovează această acceptare; sportul poate contribui deci la realizarea obiectivelor dezvoltării durabile, deoarece facilitează dialogul, coeziunea socială și stabilitatea între comunități, dar încurajează și respectarea unui anumit număr de standarde de sănătate și mediu”.

Sportivii și sportivele pot fi și modele, de exemplu, pentru a încuraja tinerii să practice un sport, să-și dezvolte o viață sănătoasă, dar și să respecte mediul înconjurător: „Pentru a deveni conștienți de amprenta de carbon sau pentru a înțelege ce sunt deșeurile, cum pot fi reciclate, pentru a înțelege importanța apei, iar în cazul igienei, de ce este mai bine să facem dușuri decât băi de exemplu, și astfel cum ne putem integra mult mai bine cu ceea ce cetățenii de astăzi trebuie să facă pentru planetă”, a mai explicat Joël Bouzou.

Organizația Peace and Sport lucrează la nivelul indivizilor pentru a-i face mai participativi și a înțelege diversitatea, dar și la nivelul comunităților: „Atenuăm tensiunile”, a spus fostul campion olimpic Joël Bouzou. El a dat exemplul regiunii Marilor Lacuri din Africa, unde se organizează jocuri transfrontaliere între Rwanda, Burundi și Republica Democratică Congo. Denumite ”Jocurile Prieteniei”, scopul lor este de a aduce împreună tineri din cele trei țări pentru a promova dialogul intercultural și, astfel, evidențiază puterea pe care o poate avea sportul de a apropia națiunile aflate în conflict: „Avem schimburi între echipe, dar și între liderii comunității – acest lucru servește la atenuarea tensiunilor, deoarece oamenii se cunosc. Au un motiv să se întâlnească”, a explicat Joël Bouzou.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *