◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

KRIK, una dintre cele mai respectate instituții media din Serbia și din Balcani, inundată de procese SLAPP

Organizația sârbă non-profit KRIK (Crime and Corruption Reporting Network), cunoscută pentru articolele sale de investigație și premiile pentru jurnalism de investigație, precum și pentru criticile sale vocale la adresa guvernului, a fost condamnată de Înalta Curte din Belgrad pentru publicarea unui articol care enumeră unele dintre procesele cu care s-a confruntat anterior redacția.

Aceste procese, așa cum sunt descrise de Consiliul Europei, sunt cunoscute sub denumirea de Procese Strategice Împotriva Participației Publice (SLAPP), cu scopul de a intimida, de a genera taxe legale de negestionat sau pur și simplu de a epuiza inculpații.

Jurnaliştii KRIK au fost condamnaţi de judecătorul de la Înalta Curte din Belgrad, Slobodan Keranović, iar KRIK a depus un recurs la Curtea de Apel din Belgrad.

Instanța condusă de același judecător a condamnat anterior o altă publicație, săptămânalul NIN, să plătească o despăgubire estimată la 2.500 de euro ministrului de Interne de atunci, Nebojša Stefanović, care a dat revista în judecată pentru defăimare. Procesul împotriva NIN a constat într-o singură audiere, iar mass-media independentă l-a considerat în mod ironic „cel mai eficient proces din istoria Serbiei”. NIN, acronim pentru „Nedeljne informativne novine” (Ziar informativ săptămânal), și-a câștigat reputația de una dintre cele mai influente reviste de știri din Iugoslavia în anii 1970 și 1980.

KRIK este una dintre cele mai respectate instituții media de investigație din Balcani, membră a Rețelei de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției, iar jurnaliștii săi au primit numeroase premii profesionale interne și internaționale. „Hotărârea indică clar că procesele SLAPP au devenit principalul instrument al regimului pentru închiderea puținelor mass-media independente rămase. Lucrurile au mers atât de departe, încât nici măcar nu ne putem plânge public că redacția noastră este inundată de procese – am fost condamnați chiar și pentru asta”, a declarat Dojčinović.

Potrivit globalvoices.org, articolul în cauză a fost publicat în KRIK în urmă cu un an și jumătate, sub titlul „KRIK îngropat în urma proceselor de către persoane apropiate regimului”. Acesta i-a enumerat pe toți cei care au dat în judecată redacția în încercarea de a reduce la tăcere jurnaliștii, adăugând că așa-numitele procese SLAPP au fost de obicei inițiate de persoane apropiate guvernului. KRIK a fost dat în judecată de șeful poliției, Goran Živković, și de doi dintre colegii săi de la Unitatea de Poliție pentru Protecția Martorilor. După aceea, toți trei au dat din nou în judecată pe KRIK pentru că au dezvăluit că… au dat în judecată redacția.

Curtea a decis că jurnaliştii trebuie să plătească poliţiştilor echivalentul a 3.200 de euro pentru „suferinţă psihică” şi a dispus ştergerea părţii din articol care menţionează procesul poliţistului.(redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *