◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Opera de Stat din Viena – 150 de ani (25 mai 2019). Spectacol aniversar, live la Bucureşti, Timişoara şi Radio România Muzical

Pe 25 mai 2019, celebra Operă de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – își sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare alături de iubitorii teatrului liric de pe întregul mapamond. Sâmbătă, 25 mai 2019, publicul din Bucureşti şi Timişoara se alătură milioanelor de spectatori din întreaga lume care vor asista, în direct, la premiera spectacolului aniversar ”Die Frau ohne Schatten” / ”Femeia fără umbră” de Richard Strauss. Această transmisiune în direct audio-video este oferită de Opera de Stat din Viena şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti, împreună cu partenerii lor, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Radio România Muzical (Bucureşti), Muzeul de Artă Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ecoplus Internaţional – Agenția economică a Landului Austria Inferioară (Timişoara).

Spectacolul poate fi urmărit, în versiune video, la Bucureşti sâmbătă, 25 mai 2019, la ora 18.30, în Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (str. Ştirbei Vodă, nr. 33). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Informaţii în timp real: https://www.facebook.com/events/2325676204386508/

La Timișoara, evenimentul se va desfășura la Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara (Piaţa Unirii, nr. 1), începând cu ora 18.00. Înainte de transmisiunea video, seara va fi deschisă de un recital cu arii din opera Don Giovanni de Mozart, un program susţinut de studenţii Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Dacă nu pot participa la proiecţiile video de la Bucureşti şi Timişoara, melomanii români de pretutindeni vor avea posibilitatea să asculte spectacolul ”Die Frau ohne Schatten” / ”Femeia fără umbră” în transmisiune directă audio, pe frecvenţele şi pe site-ul internet ale Radio România Muzical (http://www.romania-muzical.ro/).

Premiera operei ”Die Frau ohne Schatten” / ”Femeia fără umbră” din 25 mai 2019, reprezintă punctul culminant al festivităţilor dedicate, la Viena, celei de-a 150-a aniversări a celebrului ”Teatru de pe Ring” – o săptămână întreagă (20 – 26 mai) de spectacole, expoziţii, ateliere, lansări de carte şi produse multimedia, proiecte online etc. Noua producţie a spectaculoasei capodopere a lui Richard Strauss se doreşte o dovadă în plus a spiritului profund contemporan si inovator al Operei de Stat din Viena, element determinant al celor 150 de ani de excelenţă.

Extrem de dificil de montat, solicitând atât numeroase voci de mare calibru, cât și condiții tehnice excepționale, ”Die Frau ohne Schatten” / ”Femeia fără umbră” revine pe scena vieneză la 100 de ani de la premiera sa din 1919, de data aceasta într-o versiune propusă de o echipă de creaţie mixtă – austriacă, franceză şi germană. Cu ocazia transmisiunii directe, spectatorii români vor descoperi, în direct, în acelaşi timp cu publicul vienez, producţia semnată de regizorul Vincent Huguetdirijată de Christian Thielemann, avându-i ca solişti pe Stephen Gould, Camilla Nylund, Evelyn Herlitzius, Sebastian Holecek, Wolfgang Koch, Nina Stemmeacompaniaţi de Corul şi Orchestra Operei de Stat din Viena.

Richard Strauss a condus el însuşi Wiener Staatsoper, în perioada 1919 – 1924. La instalarea lui în acest post, Opera vieneză îşi sărbătorea deja jubileul. Creat printr-un decret al împăratului Franz Josef (1857), teatrul de operă din inima capitalei austriece îşi primea primii spectatori pe 25 mai 1869, cu un ”Don Giovanni” de Mozart la fel de strălucitor ca somptuoasa clădire proiectată şi decorată de arhitecţii August Sicard von Sicardsburg şi Eduard van der Nüll. Grav avariat în timpul celui de al doilea război mondial, edificiul a fost refăcut de arhitecţii Erich Boltenstern şi Otto Prossinger, fiind redeschis în 1955 cu o serie de premiere, printre care şi ”Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră”.

Astăzi, Opera de Stat din Viena face parte din grupul restrâns al celor mai influente instituţii de profil din lume, cele care stabilesc direcţii artistice, creează curente şi lansează staruri. La crearea acestui statut a contribuit impresarul şi managerul austriac, originar din România, Ioan Holender, cel care a condus Wiener Staatsoper timp de aproape 20 de ani (1992 – 2010). În timpul mandatului său – cel mai lung din istoria acestui teatru – au fost demarate proiecte ambiţioase, vizând atât spectacolele, cât și publicul teatrului.

Wiener Staatsoper este unul dintre cei mai mari angajatori artistici din Europa, echipa sa permanentă numărând în jur de 950 de persoane. În stagiunea 2018 – 2019, acestea susțin cele 350 de spectacole programate. În echipa teatrului figurează aproape 200 de soliști, 80 de balerini, 150 de instrumentişti şi peste 90 de corişti. Din 2010, teatrul este condus de francezul Dominique Meyer.

leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *