Numărul tinerilor fără adăpost continuă să crească în orașele europene. Este o tendință profund îngrijorătoare, care a fost agravată de crizele recente, inclusiv de impactul pandemiei de COVID-19, de creșterea costului vieții și de locuințe prea scumpe.
În toată Europa, serviciile locale intră în contact cu un număr tot mai mare de tineri care se confruntă cu lipsa adăpostului, dintre care mulți se confruntă cu o serie de provocări complexe, relatează Euronews. Pentru autoritățile locale, abordarea problemelor tinerilor fără adăpost este esențială pentru a întrerupe ciclul lipsei de adăpost și pentru a investi în viitorul tinerilor. Este, de asemenea, un factor cheie în ambiția generală a UE de a pune capăt fenomenului persoanelor fără adăpost până în 2030.
Autoritățile locale din mai multe orașe au dezvoltat inițiative pentru a oferi sprijin tinerilor, dar când vine vorba despre identificarea datelor la nivelul UE privind persoanele fără adăpost pe segmentul tineri, situația este o provocare – statisticile raportate variază foarte mult, cu cifre variind de la câteva zeci la peste 1.000.
Raport Eurocities: abuz de substanțe, probleme de sănătate mintală, crize suprapuse
Un nou raport de la Eurocities a aruncat mai multă lumină asupra situației. Folosind date din 29 de orașe europene, documentul subliniază principalele probleme care îi împing pe tineri să fie fără adăpost, arătând, de asemenea, pașii pozitivi pe care orașele îi fac pentru a răspunde crizei. 96% dintre autoritățile locale spun că abuzul de substanțe interzise este un factor principal al lipsei de adăpost pentru tineri, în timp ce 79% indică probleme de sănătate, inclusiv de sănătate mintală. Mai departe, aproximativ 79% dintre statistici menționează abuzul domestic, destrămarea familiei și traume diverse. În plus, 96% dintre cei care au raportat date afirmă că tinerii care părăsesc centrele de plasament sunt deosebit de expuși la a nu avea adăpost. La rândul lor, diferitele crize cu care se confruntă Europa sunt, de asemenea, factori importanți în creșterea ratelor de lipsă de adăpost în rândul tinerilor.
În majoritatea țărilor, s-au redus veniturile tinerilor, ceea ce i-a forțat să aleagă între chirie, alimente și facturile la energie. Scăderea bugetelor lor le-a redus și capacitatea de a-și asigura locuințe, în special pe piețele extrem de competitive.
În ciuda multitudinii de provocări cu care se confruntă tinerii fără adăpost, există, de asemenea, multe acțiuni de succes implementate de autoritățile locale. În Lyon, de exemplu, crește disponibilitatea de locuințe sociale și accesibile pentru tineri, au fost luate măsuri pentru reglementarea pieței imobiliare private, inclusiv închirieri pe termen scurt, iar locuințele la prețuri accesibile devin o prioritate pentru comunitatea europeană. (redacția UZPR)
Foto: unsplash.com