◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Scoția. Noul președinte al Partidului Național Scoțian (SNP)

Din 27 martie 2023, noul lider al SNP este Humza Yousaf, care a spus că dorește să introducă Scoția în Uniunea Europeană, angajându-se să susțină impulsul pentru independența Scoției cu „a cincea viteză” (https://www.telegraph.co.uk/politics/2023/03/27/): în discursul său de investitură a afirmat: „Sunt un scoțian mândru și, în egală măsură, un european mândru, iar Scoția este o națiune europeană. Vrem să ne întoarcem în Uniunea Europeană și să ne exercităm rolul în construirea unui continent care se bazează pe drepturile Omului, pe pace, prosperitate și justiție socială”.

Humza Yousaf care i-a învins pe Kate Forbes și pe Ash Regan în cursa pentru președinția SNP, o urmează la conducerea SNP pe Nicola Sturgeon și devine astfel, prim ministru al Scoției. Nici unul dintre cei trei candidați nu a reușit să obțină 50% sau mai mult din voturile necesare pentru victorie din primul tur al al alegerilor din Scoția, doamna Regan fiind eliminată după ce a terminat pe locul al treilea. Apoi, Humza Yousaf a învins-o apoi pe Kate Forbes cu 52% la 48%, în al doilea tur de scrutin, după ce au fost distribuite voturile pentru a doua preferință.

Născut la 7 aprilie 1985, Humza Harooun Yousaf este un politician scoțian care a ocupat sub conducerea primului ministru Nicola Sturgeon, postul de secretar e stat la Justiție din 2018 până în 2021 și, ulterior, de secretar al Sănătții (https://en.wikipedia.org/wiki/Humza_Yousaf). Din 2016 a fost membru al Parlamentului Scoțian pentru circumscripția Glasgow Pollock.

Născut şi crescut de imigranţi punjabi la Glasgow, Yousaf a studiat politica la Universitatea din Glasgow, înainte de a lucra ca asistent palramentar pentru Bashir Ahmad, primul musulman ales în Parlamentul Scoțian în anul 2007. Ahmad a murit în urma unui atac de cord doi ani mai târziu, iar Yousaf a continuat să lucreze ca asistent parlamentari pentru Alex Salmond și Nicola Sturgeon. Înainte de alegerea sa în Parlamentul Scoțian în 2011, a lucrat la sediul SNP, ca ofițer de comunicare. Numit ca ministru junior, sub conducerea lui Salmon în 2012, Yousaf a servit în calitate de ministru pentru Afaceri Europene și Dezvoltare Internaținală, până în 2014. După ce Nicola Sturgeon a devenit prim-ministru în 2014, el a fost numit ministru al Europei, apoi ministru al Transporturilor și Insulelor Scoțiene în 2016. Ca parte a remanierii cabinetului celui de-al doilea guvern al lui Sturgeon, în 2018, ea l-a promovat la cabinet, ca secretar al Justției. Yousaf a introdus controversatul proiect de lege privind crimele motivate de ură, care a condus la scăderea ratelor criminalității în Scoția. În 2021 a fost numit secretar de stat la Sănătate, în faza ulterioară a pandemiei COVID-19 și a fost responsabil pentru recuperarea Sistemului Național de Sănătate, precum și pentru continuarea programului de vaccinare în masă, început sub predecesorul său. După anunțarea intenției Nicolei Sturgeon de a demisiona din funcția de lider al SNP și prim-ministru al Scoției, Yousaf și-a declarat candidatura pentru alegerile la conducerea SNP, din martie 2023.

Humza Haroon Yousaf s-a născut în orașul Glasgow la 7 aprilie 1985. Este fiul imigranților din prima generație: tatăl său, Muzaffar Yousaf, s-a născut în Mian Channu, Punjab (Pakistan) și a emigrat cu familia în anii 1960 la Glasgow, lucrând în cele din urmă ca, contabil. Bunicul său patern a lucrat la Fabrica de mașini de cusut Singer, din Clydebank, în anii 1960, iar mama lui Yousaf – Shaaista Bhutta – s-a născut în Kenya, într-o familie de origine punjabi. Familia ei a suferit atacuri violente, motivate rasial, de mai multe ori pentru că a fost văzută ca înlocuind locurile de muncă de la Africanii din Kenya și, de aceea, au emigrat în Scoția.

 

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *