◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Vatican.
Transformări ireversibile

Căsătoria preoților catolici

Biserica Romano-Catolică ar trebui să se „gândească serios” la posibilitatea de a permite preoților să se căsătorească, a declarat arhiepiscopul Charles Scicluna din Malta, care este şi secretar adjunct în cadrul Biroului doctrinar al Vaticanului (https://www.stiripesurse.ro/se-intampla-ceva-la-vatican-dupa-binecuvantarea-cuplurilor-gay-un-inalt-oficial-vorbeste-despre-o-noua-schimbare-din-temelii_3191971.html, postat pe 7 ianuarie 2024): Papa Francisc a exclus orice şansă ca el să schimbe regula romano-catolică potrivit căreia preoţii trebuie să fie celibatari. Dar, aceasta nu este o doctrină oficială a Bisericii şi, prin urmare, ar putea fi schimbată de un viitor papă.

Charles Scicluna, bine cunoscut pentru investigaţiile sale privind infracţiunile de abuz sexual, a remarcat că preoţilor li s-a permis să se căsătorească în primul mileniu din istoria Bisericii şi că mariajul este permis şi astăzi în ritul oriental al Bisericii Catolice: ”Dacă ar fi după mine, aş revizui cerinţa conform căreia preoţii trebuie să fie celibatari. Experienţa mi-a arătat că acesta este un lucru la care trebuie să ne gândim serios”.

În vârstă de 64 de ani, Charles Scicluna a declarat că Biserica a ”pierdut mulţi preoţi mari pentru că au ales căsătoria. Există loc pentru celibat în Biserică, dar şi că aceasta trebuie să ia în considerare faptul că un preot se îndrăgosteşte uneori. Atunci, el trebuie să aleagă între ea şi preoţie, iar unii preoţi fac faţă acestei situaţii angajându-se în secret în relaţii sentimentale”.

Dezbaterea dacă preoţilor romano-catolici ar trebui să li se permită sau nu să se căsătorească există de secole. Preoţilor li se permite să se căsătorească în Biserica Catolică de rit oriental, precum şi în bisericile ortodoxă, protestantă şi anglicană. Opozanţii căsătoriei preoţilor spun că celibatul îi permite unui preot să se dedice în întregime Bisericii. În 2021, papa a respins o propunere de a permite unor bărbaţi căsătoriţi în vârstă să fie hirotoniţi în zone izolate din Amazon, unde, în unele locuri, credincioşii vedeau un preot doar o dată pe an…

 

Episcopii neliniștiți

Într-o declarație dată pe 4 ianuarie 2024,  Vaticanul a încercat să-i liniștească pe episcopii catolici din unele țări, care au reacționat negativ la aprobarea dată în decembrie 2023 de Vatican a binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex (https://www.stiripesurse.ro/revolta-in-biserica-catolica-vaticanul-incearca-sa-i-linisteasca-pe-episcopii-revoltati-de-binecuvantarea-cuplurile-homosexuale_3189367.html): în declarația sa, Vaticanul spune că măsura nu este „eretică” sau „blasfemiatoare” și recunoaște că astfel de binecuvântări ar putea părea „imprudente” în unele țări, unde persoanele care le primesc ar putea deveni ținta unor acte de violență, ar putea risca închisoarea sau chiar moartea.

Episcopii catolici din unele țări, în special din Africa, și-au exprimat dezacordul cu privire la declarația din 18 decembrie 2023, cunoscută sub denumirea latină „Fiducia Supplicans” („Încrederea rugătoare”). Faptul că Vaticanul a fost nevoit să emită o clarificare de cinci pagini a unei declarații de opt pagini la mai puțin de trei săptămâni după ce a fost dată subliniază amploarea confuziei pe care a provocat-o în unele țări.

Biroul doctrinar al Vaticanului, cunoscut sub numele de Dicasteriul pentru Doctrina Credinței, a subliniat în declarația sa din 4 ianuarie 2024 că binecuvântările pentru cuplurile de același sex nu trebuie văzute ca „o justificare a tuturor acțiunilor lor și nu reprezintă o aprobare a vieții pe care o duc”. Biroul a declarat că dorește să clarifice primirea Fiducia Supplicans, recomandând în același timp „o lectură completă și calmă” a declarației respective.

 

Relația cu comunitatea catolică din Vietnam

În iulie 2023, Vietnamul şi Sfântul Scaun au făcut un pas major în normalizarea relaţiilor bilaterale, convenind asupra prezenţei unui reprezentant papal rezident în ţara comunistă, după o întâlnire între preşedintele Vo Van Thuong şi Papa Francisc la Roma. În decembrie 2023, episcopul Marek Zalewski, a fost numit reprezentant al Vaticanuului în Vietnam, iar după numire Papa Francisc a fost invitat oficial să viziteze Vietnamul.

Episcopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru relaţiile cu statele – echivalentul „ministrului de externe” al Sfântului Scaun – a anunţat pe 18 ianuarie 2024 că va merge în Vietnam în aprilie 2024: “Acesta va fi următorul pas, iar cardinalul Parolin (secretar de stat şi numărul doi al Sfântului Scaun) va merge probabil acolo mai târziu în cursul anului 2024. Întrebat despre o posibilă vizită a Papei Francisc în Vietnam, episcopul Gallagher a spus că mai sunt “câteva etape suplimentare de parcurs. Dar, cred că Sfântul Părinte este dornic să meargă, comunitatea catolică din Vietnam doreşte cu siguranţă ca el să meargă şi cred că aceasta transmite un mesaj foarte bun în regiune”.

 

Tinerii, prizonierii anxietății și plictiselii

„Este mare nevoie de bucurie în lume! Multe persoane, chiar și tinere, sunt prizonierele anxietății sau plictiselii; cântatul și muzica pot atinge inimile, pot dărui frumusețe și pot reda pofta și speranța pentru viață”, a spus Papa Francisc, în audiența de la Vatican acordată Federației Internaționale „Pueri Cantores” (https://www.stiripesurse.ro/avertisment-lansat-de-papa-francisc-in-privinta-unui-nou-fenomen-multi-tineri-sunt-prizonieri_3185651.html, postat pe 1 ianuarie 2024).

Cu acest prilej, Papa Francisc a subliniat și valoarea smereniei: „Un cântăreț care încearcă să se pună în centru sau să prevaleze asupra celorlalți nu este un cântăreț bun, dimpotrivă, de multe ori riscă să strice munca tuturor, iar asta se aude imediat. De aceea, nu încercați să ieșiți în evidență: mai degrabă faceți un efort de a vă îmbina, pentru ca în unitatea care vine din smerenie, cântarea voastră să exprime prietenia adevărată, cu Dumnezeu, cu ceilalți și între voi”.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *