◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

UE lucrează la un nou raport care tratează tema subcontractării, după alerte de exploatare, fraudă și abuzuri
de muncă

Lanțurile lungi de subcontractare afectează drepturile lucrătorilor și favorizează nedreptățile, a declarat secretarul general al Confederației Sindicatelor Europene (CES), Esther Lynch, la o dezbatere în Parlamentul European.

De exeplu, subcontractarea în construcții este un factor major de exploatare, fraudă și alte abuzuri de muncă atunci când este făcută din motive de reducere a costurilor.

Un studiu recent de la Universitatea din Aalborg despre realitatea cu care se confruntă lucrătorii migranți la locul de muncă a fost prezentat în PE, unde participanții au auzit de la un muncitor migrant italian despre experiența sa personală în ceea ce privește exploatarea la locul de muncă.

Potrivit Euractiv, Lynch a vorbit despre modul în care unii angajatori folosesc tactici de a ține deoparte lucrătorii migranți și forța de muncă locală, astfel încât aceștia să nu se poată sprijini reciproc pentru a asigura standarde mai bune.

Șeful Unității pentru Mobilitatea Forței de Muncă din cadrul Comisiei Europene, Gelu Călăcean, a declarat că există deja răspunderea de subcontractare în UE într-un domeniu restrâns prin Directiva de detașare a lucrătorilor. El a adăugat că se lucrează la un nou raport care tratează tema subcontractării: „Conform legislației UE, statele membre au libertatea de a concepe răspunderea subcontractantă în mai multe moduri”.

Șeful Unității de aplicare și analiză din cadrul Autorității Europene a Muncii (ELA), Pedro Assares Rodrigues, a declarat că subcontractarea este un fenomen larg răspândit care oferă atât oportunități, cât și provocări. Cu toate acestea, el a spus că multe dintre constatările raportului danez se aliniază cu constatările propriilor rapoarte ale ELA.

„Avem legislație împotriva fenomenului, dar ceea ce se întâmplă arată că aplicarea legii nu este suficient de bună”, a declarat europarlamentarul Marianne Vind, sugerând un număr minim de inspectori de muncă drept o posibilă soluție. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *