◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

„Tehdiplomație” – 24 de state membre ale UE au ambasadori în Silicon Valley

Danemarca a fost prima țară care a trimis un ambasador în Silicon Valley. Anne Marie Engtoft Meldgaard, ambasadorul tehnologiei din statul nordic, consideră că diplomația tehnologică  – așa-numita „tehdiplomație” – este „mai importantă ca niciodată” într-o lume divizată.

Meldgaard punctat, pentru Euronews, importanța diplomației în acest domeniu, spunând că a observat o „tensiune în creștere” între Nordul și Sudul Global.

Jovan Kurbalija, director al Fundației non-profit DiploFoundation și fost diplomat, susține că ideea de „diplomație tehnologică” a fost discutată încă din 1994. Până în 2003, Organizația Națiunilor Unite a găzduit un Summit mondial asupra societății informaționale la Geneva. În anii 2010, a cresdcut foarte mult conștientizarea faptului că marile companii multinaționale din industria tehnologică iau decizii importante din ce în ce mai mult și că este nevoie de legături mai profunde ale europenilor cu Big Tech.

Un studiu din 2023 al think tank-ului DiploFoundation, al lui Kurbalija, a descoperit că există 63 de țări cu prezență diplomatică în Silicon Valley, inclusiv 24 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Alte puncte majore din afara SUA unde se află diplomații din domeniul tehnologiei sunt Beijing, Bruxelles, Geneva, Barcelona și Bengaluru, India.

Potrivit Euronews, mandatul lui Meldgaard „se concentrează pe aspectele politice ale tehnologiilor noi și emergente”: „Companiile multinaționale au influență asupra geopoliticii și trebuie să avem un angajament constructiv cu ele. Acesta este un efort pe care îl facem pentru a ne asigura că industria tehnologică occidentală este pe partea corectă a istoriei”.

În afară de rolul tradițional, de ambasador, există alte modalități prin care diplomația tehnologică se manifestă în străinătate – țările au un departament dedicat la un consulat din San Francisco care se ocupă exclusiv de problemele tehnologice, iar elvețienii au creat Swissnex, o ramură a Secretariatului de Stat elvețian pentru Educație, Cercetare și Inovare, unde experții se pot concentra pe schimburile academice și științifice.

În practică, tehdiplomația poate fi crearea de inițiative precum Tech For Diplomacy pentru a integra mai bine tehnologia în procesele electorale, colaborarea în parteneriate pentru a pune capăt violenței de gen online, atenuarea programelor spion cu guvernul SUA etc.

Pe tot parcursul anului în curs, „tehdiplomații” se vor lupta să reducă diviziunile create de inteligența artificială și să stimuleze dezvoltarea economică pentru companiile de tehnologie din întreaga lume, adaugă Kurbalija. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *