◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

OSCE: cadrul legal din Italia tratează defăimarea drept o infracțiune și exercită efect de blocare asupra jurnaliștilor

Teresa Ribeiro, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea presei (RFoM), a încheiat o vizită de două zile în Italia, unde a discutat cu interlocutorii săi despre importanța asigurării siguranței jurnaliștilor, independența mass-mediei publice și legătura crucială dintre libertatea și securitatea presei.

Potrivit unui comunicat al OSCE, o parte a dialogului s-a concentrat și pe una dintre cele mai presante provocări ale Italiei în ceea ce privește libertatea presei: incriminarea defăimării. Cadrul legal actual din Italia, care tratează defăimarea drept o infracțiune și, prin urmare, exercită un efect nefast asupra activităților jurnalistice, a fost subliniat ca dăunător pentru vitalitatea peisajului media din Italia. Evoluțiile juridice în materie de defăimare prevăzute de autorități ar trebui, prin urmare, să fie considerate un pas important către alinierea legislației naționale la standardele internaționale. „Am pledat, la fel ca ceilalți reprezentanți dinaintea mea, pentru dezincriminarea defăimării, pentru a pune capăt efectului de blocare pe care chiar și potențialul de sancțiuni pe baza unor astfel de legi îl poate avea asupra libertății presei. Defăimarea este o abatere civilă care ar trebui rezolvată prin dreptul privat”.

Biroul Reprezentanței, în colaborare cu Centrul de Coordonare pentru Monitorizare, Analiză și Schimb Permanent de Informații cu privire la actele de intimidare împotriva jurnaliștilor, a organizat un eveniment pe tema Siguranța jurnaliștilor, desfășurat sub auspiciile Ministerului de Interne. „Nu poate exista nicio îndoială: situația pentru libertatea presei în regiunea OSCE este îngrozitoare. Dar nu este fără speranță. Sunt pe deplin convinsă – și mulți experți și interlocutori pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor în activitatea mea de Reprezentant pentru libertatea presei au aceeași convingere – că lupta pentru libertatea presei trebuie să continue. Este o luptă pentru libertate și pentru democrație”, a conchis Ribeiro. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *