◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.10.2024

Păstrarea tradițiilor menține sănătatea mintală

Psihologii americani au pus în evidență faptul că menținerea tradițiilor este un adevărat aliat în lupta cu unul dintre marile spectre ale sănătății mintale contemporane – stresul.
De la nunți la ceremonii de absolvire, slujbe religioase sau întâlniri la un grătar cu familia extinsă, toate acestea sunt factori destresanți. Potrivit specialiștilor, celebrările religioase sau aduc alinare și confort comunităților, generând energie pozitivă și optimism. Totodată, planurile pe care și le fac oamenii înaintea unui eveniment, indiferent că este vorba despre o paradă militară, un meci de fotbal sau vizita la un muzeu sunt elemente ajutătoare ale combaterii eficiente a stresului. „Așteptarea și toate ideile legate de astfel de evenimente care vor veni și la care ar urma să participe îi ajută pe oameni să facă față anxietății de fiecare zi, funcționând ca mecanisme de rezistență”, explică specialistul Dimitris Xygalatas, de la Universitatea Conneticut, din SUA.
După ce a observat comportamentul instinctiv al unor subiecți foarte afectați de stres, echipa condusă de Xygalatas a pus în evidență faptul că aceste persoane se îndreaptă instinctiv spre structuri familiare, care se repetă. În cadrul testelor, a fost experimentată prima reacție la stresul major provocat de un dezastru natural, pe două grupe de voluntari, unii lăsați să reacționeze din instinct în fața anxietății, ceilalți determinați să se oprească pe loc. Participanții care au pornit imediat spre biserici, unde s-au rugat, au manifestat un nivel sensibil mai mic de stres față de cei siliți să nu reacționeze. „Ritualul este un tip de tehnologie mintală pe care o putem utiliza pentru a ne determina pe noi înșine să ne potolim bătăile intense ale inimii, de pildă, și astfel poate deveni un colac de salvare a vieții. Tradițiile reduc anxietatea furnizându-i creierului un sentiment de existență a ordinii, a structurii, a regularității și a predictibilității”, adaugă specialistul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *