◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Presa independentă din Rusia lucrează sub presiuni enorme

Media independentă rusă Zvezda, din orașul Perm, folosește în mod constant cuvântul „război” în acoperirea situației din Ucraina, sfidând legile de cenzură care pedepsesc un astfel de limbaj direct cu urmărire penală și pot aduce ani grei de închisoare.

În ciuda riscurilor, o parte din personalul revistei continuă să lucreze în Rusia, deși repercusiunile nu au întârziat – site-ul Zvezda și pagina sa de pe populara rețea de socializare rusă VKontakte au fost blocate, ceea ce a dus la o prăbușire a veniturilor din publicitate. „Nu avem un corector, așa că cititorii subliniază chiar ei erorile Asta e ok. Adevărul este mai de preț!”, a spus redactorul șef Stepan Khlopov, într-un interviu pentru The Moscow Times.

Scena media regională a Rusiei a devenit tot mai strâns controlată, autoritățile blocând sau urmărind penal pe cei care încalcă legile de cenzură. Doar o mână de publicații independente supraviețuiesc –într-o formă mult redusă.

Chiar și o amendă relativ mică poate cauza probleme uriașe publicațiilor care se luptă deja să plătească facturile, potrivit lui Serghei Lapenkov, șeful Alianței Editorilor Regionali Independenti (AIRP), cu sediul în Rusia, care reprezintă 36 de instituții media ruse independente: „Pentru un canal de știri regional, o amendă de 1,5 milioane de ruble (22.000 de dolari) este practic o condamnare la moarte”. De asemenea, riscurile pedepselor cu închisoarea și persecuției politice sunt foarte reale. Unii editori locali au ales să închidă preventive publicațiile, considerând inacceptabil să le ceară jurnaliștilor să riște închisoarea. Poate că cea mai proeminentă victimă a fost site-ul de știri Znak.com, din Ekaterinburg, care s-a închis, apoi agenția de știri din Orientul Îndepărtat Sakh.kom, UGRAPRO din Siberia și ProVladimir, o publicație cu sediul în orașul Vladimir, lângă Moscova. „A lucra în aceste circumstanțe este dificil și periculos Nu mai putem oferi tuturor oportunitatea de a-și exprima punctul de vedere, nu putem publica opiniile critice ale cititorilor noștri despre guvern”, a scris Irina Samokhina, șefa editurii Krestyanin, într-o scrisoare de adio adresată cititorilor, explicând decizia de a închide unul dintre cele mai populare ziare independente din sudul Rusiei. Ziarul Krestyanin, care a fost înființat de tatăl Samokhinei în 1991, avea un tiraj săptămânal de 13.700 de exemplare înainte de a fi închis. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *