◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

ICR Londra. „Fotografiind războiul și atrocitățile. Aspecte ale Holocaustului din România și teritoriile controlate de România”

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcată la ICR Londra printr-o proiecție de film și o conversație privind aspecte ale Holocaustului din România și teritoriile controlate de România, joi, 25 ianuarie, începând cu ora 19:00.

Seara va debuta cu o intervenție a E.S. Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra și va continua cu proiecția filmului documentar de scurt metraj „Amintiri de pe Frontul de Est” (r. Radu Jude și Adrian Cioflâncă, 2022). Puternicile imagini de arhivă prezentate vor constitui punctul de plecare pentru o discuție la care vor lua parte doi specialiști de marcă din domeniu, Dan Stone, profesor la Royal Holloway, University of London și Director al Institutului pentru cercetarea Holocaustului și Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul și autorul Dorian Galbinski.

Documentarul „Amintiri de pe Frontul de Est” este conceput sub forma unui album de fotografii mut, un martor tăcut al Istoriei. Editat cu grijă și minuțios etichetat, documentarul trasează parcursul regimentului 6 al armatei române între 1941 și 1942, pe atunci aliată a Germaniei naziste împotriva armatei sovietice. Redescoperite de Adrian Cioflâncă, arhivele fotografice ale celui de-al Doilea Război Mondial sunt revalorificate de Radu Jude care urmărește implicarea armatei române în Holocaust.

Adrian Cioflâncă este directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România. Membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006), contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005 este membru în delegația României la International Holocaust Remembrance Alliance. Beneficiar al mai multor burse și granturi de cercetare, între care Tziporah Wiesel Fellow al United States Holocaust Memorial Museum (2009). A coordonat, în 2010, proiectul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” care a dus la descoperirea unei gropi comune în Popricani (jud. Iași), cu 36 de evrei uciși în timpul Holocaustului. A publicat mai multe studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violență politică, istorie culturală, teoria istoriei.

În calitate de profesor de istorie modernă la Royal Holloway, University of London și director al Institutului pentru Cercetarea Holocaustului, Dan Stone este specializat în istoria europeană a secolului XX, genocid și fascism. Este autorul sau editorul mai multor lucrări despre istoriografia Holocaustului, inclusiv “Histories of the Holocaust” (Oxford University Press, 2010) și a unei colecții editate, “The Historiography of the Holocaust” (Palgrave Macmillan, 2004).

Prezența profesorului de la Royal Holloway în cadrul evenimentului marchează debutul unei colaborări între ICR Londra și prestigioasa univesitate britanică.

Dorian Galbinski a început studiile la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. A emigrat împreună cu familia în Israel în februarie 1965. Timp de un an a urmat cursuri de Arheologie și Civilizație franceză la Universitatea Tel Aviv, după care a fost încorporat în armată pentru serviciul militar obligatoriu de trei ani. În iunie 1967 a participat ca tanchist la Războiul de Șase Zile, în Sinai. După eliberarea din armată a lucrat timp de un an la Banca Națională a Israelului. În decembrie 1970, în urma unui concurs pentru ocuparea unui post de redactor la Secția română a BBC World Service, a plecat la Londra. A fost cel mai longeviv membru al secției, fiind prezent la microfon, sub pseudonimul Dorian Galor, timp de aproape 38 de ani, până la 1 august 2008, când Secția română șia încetat transmisiunile. În paralel a lucrat ca interpret și traducător independent pentru guverne britanice succesive, familia regală britanică și diverse companii comerciale internaționale. Volumul „Viața trece ca un glonț” (Humanitas, 2021) este câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan“ pentru cartea de literatură a memoriei (2022).

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:

https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *