◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

„Impact major asupra principiului justiţiei deschise”. Jurnaliștii britanici vor putea relata din tribunalele de familie

Tribunalele de familie au fost mult timp interzise jurnaliştilor, din cauza restricţiilor privind relatarea. Acest lucru a dus la o lipsă de transparență în sistemul instanțelor de familie și la sentimentul că acestea funcționează în întregime în spatele ușilor închise, antrenând și lipsă de încredere în sistem.

După ani de dezbateri pe această temă, proiectul pilot de relatare din aceste instanțe începe cu scopul de a îmbunătăți transparența și responsabilitatea. Din 30 ianuarie, jurnaliștii acreditați vor putea participa la unele proceduri ale tribunalelor de familie din Leeds, Carlisle și Cardiff. Inițial, jurnaliștii vor putea relata despre cererile în instanță și cererile de plasament făcute în cadrul procedurilor judiciare, apoi despre cazurile copiilor.

Un Ordin de transparență va sublinia ceea ce poate și nu poate fi relatat în fiecare caz în parte. Copilului sau copiilor implicați în caz li se va acorda anonimatul (ceea ce în termeni practici înseamnă evident că și părinții vor trebui să rămână anonimi), dar despre reprezentanții legali, judecătorii și autoritățile locale se poate relata. În plus, Ordinul de transparență va permite jurnaliştilor accesul la documente cheie, inclusiv argumente, schiţe de caz și declarații de poziție.

Potrivit holdthefrontpage.co.uk, o problemă imediat evidentă este că lista cauzelor disponibilă publicului va rămâne aceeași – ceea ce înseamnă, în esență, că singurul lucru publicat înainte de audiere va fi data, ora și locul audierii, împreună cu numele judecătorului și numărul cazului, fără niciun detaliu asupra tipului de audiere. Implicația acestui lucru este că jurnaliștii vor trebui fie să fi primit o informație despre o anumită audiere, fie să petreacă timp în instanță așteptând o audiere despre care pot și vor să raporteze. În ciuda acestui dezavantaj, proiectul înseamnă, fără îndoială, oportunități mai mari pentru jurnaliști de a putea relata din instanțele de familie și că acest lucru va avea un impact major asupra principiului justiţiei deschise. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *