◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Oameni cu puteri paranormale! Capacitatea de a vedea cu pielea

Pentru că era nevăzătoare, a fost înscrisă într-o unitate de învățământ specializată, cu scopul de a învăța să citească Braille. Ea și-a uimit profesorii prin capacitatea sa de a citi cu degetele ziare și cărți care nu aveau caractere specifice Braille.

Medici celebri au fost interesați de cazul Rosei, supunând-o la fel de fel de teste pentru a încerca să dezlege cauzele care au condus la această excepțională capacitate.

În unul din teste, a fost acoperită cu o sticlă suprafața unui ziar. Cu ajutorul vârfurilor degetelor de la mâna dreaptă, Rosa a citit cu voce clară toată pagina ziarului.

Numai atingând o fotografie, Rosa a descris imaginile surprinse cu mare precizie. În alte teste, Rosa a putut vedea cu ajutorul nasului sau a limbii. Specialiștii au explicat incredibila capacitate prin existența în piele a unor celule de origine necunoscută foarte sensibile la lumină care generează excepționala capacitate.

Un alt caz s-a petrecut în anul 1945, în New York. Kuda Bux, legat la ochi, a circulat pe bicicletă în cea mai aglomerată zonă din oraș, Times Square. Bux a circulat fără să se accidenteze.

Primele documente cu privire la existența unor persoane cu capacități extra-retiniene datează din secolul al XVII-lea. Omul de știință Robert Boyle a scris despre un irlandez care vedea culorile doar atingându-le.

Mai târziu, specialiștii au cercetat persoanele cu astfel de capacități care au susținut că recunosc tactil culorile, prin gradul de căldură pe care îl emană. Culorile calde sunt roșu, galben, portocaliu, iar cele reci sunt albastru, bleu, violet.

Unii nevăzători disting culorile fără a le atinge. Cartoane divers colorate au fost așezate la distanțe de 30-50 cm față de subiect. Aceștia au prezentat culorile foarte exact, după senzațiile pe care l-au avut, respectiv, frig, căldură, spațiu deschis sau închis.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *