◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová: „Mass-media se află sub o presiune economică enormă”

În unele state membre ale UE, jurnalismul este o „meserie cu adevărat riscantă”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, într-un interviu, adăugând că „va negocia bilateral cu aceste state”.

Comisia Europeană a adoptat în septembrie 2021 un set de recomandări privind protecția, siguranța și împuternicirea jurnaliștilor, având ca scop asigurarea unor condiții de muncă mai sigure pentru toți profesioniștii din media. Jourová dorește să se întâlnească cu reprezentanții statelor membre UE, pentru a se asigura că aceste recomandări nu vor fi excluse. „Vrem ca statele UE să ofere mass-media o protecție specială”, a spus Jourová, care a adăugat că este „inacceptabil” modul în care sunt tratați jurnaliștii în Ungaria și Slovenia: „Este împotriva tradiției de lungă durată a mass-media libere. Nu trebuie să existe presiune asupra muncii lor, în special din partea politicienilor de rang înalt. În general, sectorul media se află sub o presiune economică enormă. În Slovenia, dacă statul decide să reducă la tăcere mass-media publice, o poate face prin oprirea finanțării”.

Actul UE privind libertatea presei, care va fi introdus în toamna anului 2022, va avea ca scop o mai mare transparență în sector, a dezvăluit Jourová. Noua legislație ar trebui, de asemenea, să ofere mass-media un nivel mai ridicat de protecție pe piața unică a UE. „Ne-am dori ca statele membre UE să aibă o rețea de autorități de reglementare sau autorități independente care supraveghează piața media. Astfel de autorități ar putea declanșa acțiuni împotriva entităților care nu reușesc să acționeze în conformitate cu ideea pluralismului media”, a explicat Jourová.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *