◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Studiu. Îmbogățirea, o chestiune de… noroc

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts constată că atunci când oamenii sunt mai bogați este pentru că sunt norocoși – îmbogățirea este, practice, un rezultat pur și simplu aleatoriu.

Descoperirile, publicate în SIAM News, sugerează că, chiar dacă toată lumea ar fi la fel de talentată și ar urma aceleași reguli, un șir de evenimente întâmplătoare determină distribuția finală a bogăției societății. Mai mult, studiul susține că intervenția guvernamentală este singura cale de a modifica acest rezultat. „Este singurul mod pe care îl cunosc, dar nu aș exclude că există posibile remodelări ale modului în care efectuăm tranzacții și care ar putea rezolva problema”, afirmă Bruce Boghosian, profesor de matematică la Universitatea Tufts și cercetător principal al studiului, citat de investmentnews.com.

Potrivit expertului american, un impozit pe avere suficient de progresiv ar putea remedia problema și ar putea elimina oligarhia. Emmanuel Eliason, președinte și CEO al Eliason Wealth Management, spune că există multe alte abordări, cum ar fi educația, care ar ajuta la rezolvarea decalajului de avere: „Un om poate fi bine informat și educat cu privire la conceptele financiare, la modul în care funcționează, la felul în care au impact asupra veniturilor, a activelor de generare, a ocupației, a creării de bogăție și a moștenirii pe termen lung, precum și a transferului de avere foarte limitat în cadrul comunității”. La rândul său, Wes Shannon, proprietarul Brazos Wealth Advisors, susține crearea unui mediu pentru reformă din interior: „Avem manageri corporativi, președinți și directori executivi ai companiilor care câștigă de peste 100 de ori mai mult decât câștigă muncitorul lor mediu. În timp ce, dacă te întorci în istorie, în anii ’40 și ’50, chiar și la începutul anilor ’60, acest număr era de obicei de aproximativ șapte sau opt ori mai mare”.

Deși studiul sugerează impozitarea celor bogați ca o opțiune alternativă pentru a remedia decalajul, Eliason susține că, deși nu este o soluție completă, chiar și o mică intervenție guvernamentală ar putea ajuta pe termen lung. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *