◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Parlamentul European a aprobat directiva echilibrului de gen „Femei în consilii”

Parlamentul European și-a dat aprobarea finală pentru o lege care va implementa cote pentru a stimula echilibrul de gen în consiliile corporative din întregul bloc comunitar, scrie EURACTIV.

Directiva „Femei în consilii”, propusă pentru prima dată de Comisia Europeană în urmă cu zece ani, se concentrează pe companiile cotate la bursă și implementează cote pentru proporția de locuri în consiliu ocupate de „sexul subreprezentat” – 40% doar pentru locurile neexecutive sau 33% atât pentru posturile neexecutive, cât și pentru cele executive. Potrivit noilor reguli, statele membre vor fi, de asemenea, obligate să instituie un sistem de sancțiuni pentru companiile care nu îndeplinesc noile standarde până în 2026. Statele membre însele se vor confrunta, de asemenea, cu măsuri punitive pentru că nu implementează politici pentru atingerea obiectivelor directivei.

Helena Dalli, comisarul UE pentru egalitate, susține că „dovezile arată că o gamă largă de talente și abilități și o abordare incluzivă și diversă în sala de consiliu contribuie la decizii mai bune în guvernanța corporativă, sporesc încrederea publicului în afaceri și pot să stimuleze creșterea economică”.

Cu toate acestea, mulți din și din afara Parlamentului European nu sunt de acord cu această abordare de reglementare. Mai multe țări, inclusiv Suedia, Slovacia, Ungaria și Estonia susțin că problema echilibrului de gen în consiliile de administrație a companiilor este o chestiune pe care trebuie să o abordeze guvernele naționale și nu UE.

O altă critică este că utilizarea cotelor ar putea determina companiile să numească femei în locurile consiliului de conducere pe baza sexului mai degrabă decât a meritului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *