◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

„About Us- Despre Noi”. Un spectacol miracol, chintesență de destine artistice la Sibiu

Joi, 10 noiembrie a.c., Sala Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu a devenit neîncăpătoare pentru publicul care a venit în număr impresionant pentru a vedea în premieră absolută spectacolul de teatru-dans „About Us- Despre Noi”. De altfel, încă de la titlu, incitant prin ținuta sa bilingvă (engleză-română), spectacolul se vrea a fi într-un limbaj universal și a transmite mesajul său artistic pretutindeni în lume.

Renumita regizoare Beatrice Rancea, care semnează și scenariul și light designul acestui spectacol, a reușit să creeze un spectacol-lumină, cu un destin aparte, printr-un concept regizoral cu totul inedit și un scenariu inspirat de poveștile de viață reală ale balerinilor din distribuție, artiști veniți din toate colțurile lumii (Spania, Italia, Japonia, Cuba, Brazilia, Ucraina, SUA).

Scenografia Vioricăi Petrovici, coregrafia care combină elemente clasice cu moderne și care îl aduce în prim plan pe Dragoș Roșu, unul dintre cei mai promițători coregrafi ai noii generații, temele muzicale care completează atât de bine mesajul fiecărui personaj, sunt și ele atribute cheie ce asigură succesul acestei producții artistice. 

Textele scrise de Alice Năstase Buciuta sunt de o mare sensibilitate și, în rostirea extraordinară a actorilor Teatrului Național din București, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț, cuplu liant metaforă al spectacolului, capătă aureolă de călăuză divină, motivând acel sens al vieții împlinite prin artă.

„Cel mai important lucru a fost ideea acestui spectacol pe care l-am construit. Scenariul a legat momentele scenografice într-o poveste care s-a născut din destinul dansatorilor și al companiei de balet din Sibiu, care este unică în România. Este o companie cu 99% angajați din străinătate, din toate colțurile lumii. Destinul lor este tocmai povestea spectacolului și aceasta a fost prima imagine care mi-a venit în minte pentru scenariu: artiști cu bagaje care au plecat de acasă cu cele mai dragi lucruri și amintiri. Evident că tot spectacolul este o metaforă pentru că pleacă de la interpreți, dar ne reprezintă și pe noi cei din sală… Da, venim de pretutindeni și plecăm nu știu unde, iar acest fapt este valabil pentru noi toți, nu doar pentru balerinii din spectacol sau pentru ceilalți din această companie. Am creat lumina din ambientul pentru fiecare țară și pentru fiecare moment coregrafic. Mi-am dorit ca acest spectacol să fie o combinație de dans clasic (pe a cărui structură sunt eu) și dans modern contemporan, elementele acestuia fiind foarte bine stăpânite de coregraful Dragoș Roșu cu care am colaborat și care este la debutul primului său spectacol mare. Mă bucur că s-a creat acel mélange între clasic, modern și alte genuri coregrafice, totul conducând la marea emoție a spectacolului”, mărturisește Beatrice Rancea.

Iată un spectacol ce reușește cu brio ceea ce-și propune, invitându-ne într-o lume reală  și sinceră a interpreților care, cu talent, emoție și ingenuozitate, ne poartă pe aripile visului artistic spre tărâmul fanteziei poetice și al dansului.

Cu siguranță, acest spectacol cu note autobiografice dă o șansă frumoasă artiștilor de a se manifesta prin arta lor, pregătindu-le totodată o carte de vizită de netăgăduit pentru viitor, pe drumul carierei lor. „M-am mutat într-un vis… M-am oprit când totul a devenit o inimă”, spune Claudiu Bleonț spre finalul spectacolului, conchizând mesajul puternic al acestui spectacol- miracol ca pe o chintesență de destine artistice, o mărturisire fără echivoc despre viață, vis și speranță, în care fără iubire nu poți să exiști și să te împlinești. 

Claudia Motea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *