◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.10.2024
ECOTIC și UZPR anunță câștigătorii concursului JURNALISM PENTRU
UN MEDIU CURAT

ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România au organizat în perioada martie – octombrie 2024 concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT dedicat jurnaliștilor din Romania.
Obiectivul acestui concurs a fost susținerea și dezvoltarea jurnalismului de mediu în România pentru informarea corectă a publicului privind temele legate de protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor in contextul economiei circulare.
Câștigătorii concursului sunt: 

Locul I:  Maia Bondici, Jurnalist EuroNews pentru reportajul „Comunitățile de energie, la început de drum în România. Cum arată modelul spaniol care ar putea fi implementat și în țara noastră?”

Locul II:  Alina Vasiliu, Jurnalist Ziarul Financiar  pentru articolul „Poluare -> Boli respiratorii -> Decese. Există o relaţie de cauzalitate? „Nivelul principalilor poluanţi atmosferici rămâne peste cel prevăzut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în special în Europa Centrală şi de Est“

Locul III:  Anca Iosif, Jurnalist independent pentru un Minighid pentru colectarea deșeurilor.

ECOTIC și UZPR au decis să acorde și o mențiune Oanei Stanciu pentru articolul „Economia circulară: O șansă pentru comunitățile rurale din România”.

Pentru cele mai bune 3 materiale de presă, ECOTIC oferă premii după cum urmează:
Locul I – Voucher Altex în valoare de 500 EUR
Locul II – Voucher Altex în valoare…

Citește mai mult

Delegația Uniunii Ziariștilor din Turcia,
în vizită la Antena Group

În cadrul vizitei în România a delegației Uniunii Ziariștilor din Turcia, după reuniunea de la sediul central al Uniunii, programul a inclus un larg dialog profesional la Antena Group. Adrian Ursu, membru al Consiliului Director al UZPR, director executiv Antena3CNN, le-a prezentat oaspeților structura companiei de media, iar după vizitarea studiourilor, împreună cu Dan Constantin, vicepreședinte al UZPR, a răspuns pe larg la întrebările ziariștilor din Turcia.

Citește mai mult

Dan Constantin, vicepreședinte al UZPR: De ce cred mulți că „ne-a trecut glonțul
pe la ureche”…

Judecătoria Sectorului 5 a dat recent o sentință de condamnare cu închisoare împotriva unui blogger care a făcut propagandă legionară. Pedeapsa de doi ani și patru luni de închisoare este cu suspendare, inculpatul urmând să fie pus sub supraveghere pentru patru ani. Sentința nu este definitivă și, probabil, va fi atacată în apel. Bloggerul și-a recunoscut vina, acuzația procurorilor Parchetului documentând cu probe că acesta a distribuit în spațiul public materiale rasiste și xenofobe care promovau idei sau doctrine fasciste și legionare. Timp de șase ani, Cătălin Valeriu Dănoiu, administratorul site-ului www.veghepatriei.wordpress.com,  a publicat pe blogul său sute de materiale cu discurs ofensator, folosind termeni care incită la ură rasială și dispreț față de evrei, romi și minorități sexuale și a dezvoltat un cult pentru liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu.
Inculpatul s-a apărat susținând că materialele publicate în mediul online au avut caracter educativ și postările sebucurau de apreciere publică. De asemenea, a invocat liberatea de exprimare și dreptul la opinie, care sunt protejate de Constituție. Instanța a subliniat că dreptul la liberă exprimare este garantat fiecărui cetățean român atât prin Legea Fundamentală, cât…

Citește mai mult

„The Journalist”, anul I, numărul unu*. The Journalist. Ziaristul

The Journalist este un început de drum și trebuie luat ca atare. O nouă revistă, un nou colectiv, dar parte a unei comunități. Una mai mare, cea vâlceană, care cuprinde mii de cititori și autori. Alta, mai mică, sub o mie de persoane, care au trăit, în ultimii cinczeci de ani, din meseria de jurnalist, în județul Vâlcea.
The Journalist, Ziaristul, apare astăzi, ca o promisiune. Pentru că nici presa liberă nu se naște din neant, Orizont a fost, cu rele și cu bune un adevărat creuzet al presei locale. Acolo au debutat și au scris primele articole, talentele din presa vâlceană, înainte de 1989. Ar fi fost maeștrii de mai târziu, fără Orizont? Gheorghe Smeoreanu? Dar talentatul Petre Tănăsoaica? Dar Ioan Barbu și Dan Manolăchescu? Dar Dorel Constantinescu și mulți alții?
Orizont a fost, de acum cincizeci de ani, până la Revoluție, prima școală de presă a acestui județ. În ziua de 23 decembrie 1989 apărea la Râmnicu Vâlcea, în tumultul acelor clipe de entuziasm și speranță, sub protecția Gărzilor Patriotice, din inițiativa lui Dorel Constantinescu, a lui Florea Ciobanu și Doru Moțoc, cărora li s-au alăturat alți gazetari curajoși, Orizonturi…

Citește mai mult

Palatul Culturii din Drobeta,
la ceas aniversar

Anul acesta, 2024, se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii din Drobeta Turnu Severin, cel mai frumos și important edificiu cultural din județ și printre cele mai vestite și apreciate din țară. Actuala conducere a instituției organizează cu acest prilej activități demne de faima Palatului-emblemă al Mehedințiului. În centrul atenției organizatorilor în frunte cu d-na manager Delia Râmniceanu, stau cei care au trudit din greu pentru realizarea acestei clădiri monumentale, costurile fiind, se înțelege, foarte mari. Iar construcția odată terminată, s-a muncit enorm și pentru a-și câștiga…

Citește mai mult

Economia nu are nevoie
de „fabrici de diplome”

Numărul absolvenților de învățământ superior care eșuează pe piața muncii, nereușind să găsească un loc de muncă în specialitatea lor este uriaș. Mult mai mare este al ce lor care au acceptat să lucreze în activități și pe funcții ce n-au nicio legătură cu pregătirea lor. Dacă s-ar face un studiu statistic, am fi surprinși să aflăm cât de mulți licențiați lucrează ca vânzători, chelneri, taximetriști sau bodyguarzi. Pe de altă parte, numeroase unități economice, cu precădere din industrie, servicii și sectorul construcțiilor se plâng de lipsa lucrătorilor calificați. Cele…

Citește mai mult

Sabin Pautza, copiii
și școala altfel

Cu povestiri, cântece și multe întrebări adresate compozitorului și dirijorului Sabin Pautza, s-a deschis cea de-a XI- a ediție a Festivalului Internațional „Sabin Pautza”, o manifestare cunoscută și apreciată în întreaga lume. „Micuții Cercetași”, cum se numesc elevii din clasa a II-a de la Școala Gimnazială numărul 8 din Reșița, au venit cu mare bucurie și curiozitate la întâlnirea cu muzicianul, care a avut o carieră remarcabilă în America, unde a fost director artistic și prim-dirijor al celei mai vechi orchestre din New Jersey, „Plainfield Symphony Orchestra”, a obținut multe…

Citește mai mult

Adevărata Austria

Primarul Vienei, Michael Ludwig „se plânge că nu sunt destui ofițeri de poliție”. Viena are nevoie de 1.500 polițiști suplimentari, a declarat acesta într-un interviu cu redactorul șef al ORF Viena, Oliver Ortner (https://www.heute.at/s/fpoe-fordert-bundesheereinsatz-auf-wiens-strassen-120056613): În interviul acordat cotidianului „Heute” (”Azi”) cu privire la alegerile pentru Consiliul Național, liderul Partidului Social Democrat (FPÖ) din Viena, Dominik Nepp, el a subliniat că securitatea și ordinea publică în capitala federală nu mai sunt garantate, mai ales având în vedere ciocnirile violente dintre grupurile străine:  „Și aici există o singură soluție în cazul în…

Citește mai mult

Bianca Mara: „În zona folclorică
pe care o reprezint, nu doar cântecele sunt frumoase, ci și costumele populare”

IOAN VASIU: Ești una dintre tinerele și talentatele interprete de muzică populară din zona Orăștiei. Te rog să te prezinți în câteva cuvinte. BIANCA MARA: M-am născut în Orăștie, dar acum locuiesc în comuna Orăștioara de Jos, aflată la poalele munților care adăpostesc ruinele cetăților dacice. În prezent studiez la Liceul de Arte și Muzică „Sigismund Toduță” din Deva. Sunt absolventă a Școlii Populare de Artă și mă bucur de talentul pe care Dumnezeu mi l-a dat, încercând să-l șlefuiesc frumos și autentic. I.V.: De la cine crezi că moștenești harul…

Citește mai mult

Expoziția de fotografie ,,Zbor spre infinit”, realizată de artistul fotograf Cristi Nicolae Caval

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj a vernisat marți, 22 octombrie 2024, de la ora 11:15, expoziția de fotografie ,,Zbor spre infinit”, semnată de fotograful gorjean Cristinel Nicolae Caval, cu prilejul sărbătoririi a 20 de ani de călătorie a sa în lumea fotografiei.   Evenimentul a avut loc la sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj. Expoziția a fost prezentată de profesorul etnolog Pompiliu Ciolacu, managerul instituției județene de cultură, iar curatorul expoziției a fost artistul fotograf Teodor Dădălău, deținător al Plachetei de Aur primite din partea…

Citește mai mult

Elise Wilk. Dramaturgul modern și inspirația sa din Brașov

Luni, 21 octombrie, în Sala Studio a Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea a avut loc un spectacolul-lectură din textul de dramaturgie intitulat „Alaska” scris de Elise Wilk. Întâlnirea care a avut loc în cadrul expoziției ℐ𝓭ℯ𝓷𝓉𝓲𝓉𝓐ℛ 𝒻𝓮𝓂𝓲𝓃𝓲𝓃 dar si in săptămâna scolii altfel. Lecturarea textului s-a făcut cu participarea actrițelor Reka Szasz și Bianca Cuculici. Marele câștigător al evenimentului a fost publicul tânăr care prin intermediul lecturii a făcut cunoștință cu un text puternic inspirat din realitățile veacului trecut. Reacția publicului a fost de uimire dar și de acceptare,…

Citește mai mult

Asiafest, București, 2024,
o enciclopedie a culturii asiatice

În zilele de 20-22 septembrie 2024, pe Arena Națională din București, s-a desfășurat „Asiafest”, o manifestare culturală amplă, cu rolul de promovare a culturii și a tradițiilor asiatice, de relaxare și de încântare a locuitorilor orașului București și a turiștilor din partea cărora s-au bucurat de un mare interes. Cultura asiatică, veche, complexă și originală, cu extinderi în întreaga lume a fost promovată prin intermediul atelierelor, standurilor cu obiecte tradiționale, gastronomiei, muzicii și dansurilor. După cum foarte bine se știe, la ora actuală în țara noastră, există asociații, programe, instituții…

Citește mai mult