◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.11.2024

Transfăgărășanul – Metroul munților

Transfăgărășanul există! Ca o împlinire a voinței de veacuri a românilor! La 20 septembrie 1974 a fost inaugurat, după patru ani de lacrimi, jertfiri și sacrificii umane (construit între anii 1970-1974).

Supranumit „metroul munților”, inaugurarea a fost făcută în prezența a peste 50.000 de civili și militari și a fost o adevărată sărbătoare! Primul care a deschis cu excavatorul drumul a fost soldatul Gheorghe Epure la 10 martie 1970.

Poveștile de sacrificii zguduie și azi!

Dedică Dobrin din Arefu a fost singurul fotograf care a imortalizat lucrările și care a relatat toate acestea în cartea numită „Locuitori din împărăția norilor”. Ecourile acestei grandioase lucrări nu se sting. Sunt simbolurile dacilor, funia și șarpele la care, simbolic, converg, între Cer și Pământ, ca o Columnă, fapte de istorie prin spiralele celor doi versanți ai Transfăgărășanui. Un peisaj cât o Pace ! În 2019, la a 45-a aniversare, un grup de inimoși, situat de o parte și de alta a versanților, a luat, metaforic, calea transhumanței, spre a fi acolo, la Bâlea Lac, deasupra norilor! 

Colonelul dr. Constantin Avădanei era unul dintre acei care a vorbit cu camarazii! Un proiect inițiat de col. rtr. Ioan Bratu, un om al culturii argeșene (poet, prozator, Pictor, care a slujit armata peste 40 de ani), a adunat laolaltă versantul sudic cu cel nordic și care, în 2014, a devenit Via Sacra! Adevăratul erou este Pavel Finta din Alba Iulia care în 1971 era militar în acele locuri.

An de an, de 47 de ani, turiști, dar și istorici  se reculeg la acest Pod între Cer și Pământ și fredonează Imnul sculptat în marmură.

Anul acesta, din delegația Alba Iulia a Filialei Gemina a ANCMRR Al. I. Cuza, a participat și col. rtg. Nicolae Panduru alături de reprezentanți ai versantului  sudic, conduși de col. r. Ioan Bratu.

Loja din dreptul Însemnului Memorial a fost completată de o candelă, un steguleț și o coroniță! Eroul, de acum, Constantin Avădanei e Stea! Dar familia îi va urma exemplul! Una din fiicele sale, Bianca-Elena, a urcat Muntele, la a 47-a aniversare!

Să-i fie tatălui aproape și camarazilor tovarăș!

Pe Transfăgărășan! 

Florica R. Cândea – UZPR Arad

Carina A. Baba – Selecție foto

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *