◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Știrile false, un inamic de când lumea

Specialiștii Rens Tacoma și Indira Huliselan au elaborat un proiect în cadrul Dutch Research Council (NOW), prin care au demonstrat că „răsucirea” informațiilor, intrigile și manipularea faptelor au avut loc și cu mii de ani în urmă. „Fenomenul nu este complet la fel cu cel de azi, dar credem că a existat un echivalent istoric al știrilor false în Antichitate. Există destul de multe documente cunoscute din Imperiul Roman care sunt false sau par să fi fost manipulate. Credem că aceste ficțiuni documentare pot oferi o perspectivă asupra modului în care funcționa societatea la acea vreme. O mulțime de falsificări pot fi găsite în scrisorile împăratului către comunitățile locale sau indivizi. Acestea au fost atât de importante pentru destinatari, încât au fost gravate în piatră. Aceste tăblițe arătau că au primit privilegii, dar și că au avut o linie de comunicare cu împăratul”, spune Tacoma.

Tocmai această valoare mare a textelor a făcut să fie tentant să se schimbe un cuvânt sau să se adauge o minciună. Acest lucru s-a întâmplat probabil frecvent pe vremea primului împărat creștin Constantin cel Mare, potrivit miragenews.com. „Până atunci, creștinii aveau puțină reputație, dar recunoașterea pe care Constantin a dat-o religiei le-a schimbat dramatic statutul. Dar asta nu a însemnat că restul oamenilor au acceptat totul imediat”, spune Huliselan.

Scopul cercetătorilor nu este să clarifice o dată pentru totdeauna ceea ce este adevărat. Tacoma și Huliselan doresc în principal să arate dacă și cum au funcționat ficțiunile documentare de-a lungul secolelor și cum se leagă acest lucru cu știrile false moderne. „Unele elemente sunt foarte evident noi, cum ar fi viteza cu care dezinformarea se răspândește astăzi. În același timp, aplicând noi teorii despre știrile false în antichitate, putem, de asemenea, să arătăm că un fenomen similar a avut loc atunci”, spune Tacoma. (redacția UZPR)

Foto: Muhammad Naufal Subhiansiah/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *