◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Jurnaliștii turci, tot mai „tăcuți”, tot mai apăsați de opresiunea regimului

Indexul mondial al libertății presei, realizat annual de organizația Reporteri fără frontiere, plasează Turcia pe locul 165 din 180 de țări; nu întâmplător. „Întregul ecosistem din Turcia sub Erdogan a fost foarte, foarte dur cu oricine pune întrebări sau are o voce”, susține Kiran Nazish, director fondator al organizației nonprofit Coalition For Women In Journalism (CFWIJ).

Într-o țară în care guvernul controlează mai mult de 90% din mass-media, organizațiile independente de știri sunt monitorizate intens și se confruntă adesea cu cenzură și hărțuire legală, potrivit CFWIJ. Cei mai mulți sunt acuzați că sunt membri ai unei organizații teroriste.

Potrivit voanews.com, întrebat anterior despre jurnaliștii închiși, Ministerul Justiției a transmis prin e-mail că independența instanțelor este garantată prin Constituția Turciei și că funcționează în „sfera și jurisdicția sa”.

Din cei 40 de jurnalişti reținuți în legătură cu munca lor la sfârşitul anului 2022, 25 erau kurzi, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor din New York.

Și agențiile de presă sunt adesea amenințate cu procese și amenzi grele dacă nu elimină anumite articole. Micile organizații de știri care nu își pot permite bătălii juridice costisitoare nu au de ales decât să se conformeze. Factorii despre care crede că sunt legați de cenzură includ marele cutremur de la începutul anului, alegerile prezidențiale din luna mai și adoptarea Legii dezinformării, în octombrie anul trecut. Toate aceste acuzații implică pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru răspândirea a ceea ce autoritățile consideră a fi „dezinformare” online.

Iar hărțuirea legală ca efect în multe cazuri faptul că jurnaliștii se autocenzurează sau evită subiectele despre care știu că ar putea duce la a deveni țintele poliției. „Observăm arestări consistente ale jurnaliştilor, dar există şi un declin constant al numărului profesioniștilor care sunt dispuşi să relateze despre lucruri sensibile. Pentru că, în cele din urmă, sunt ființe umane și trebuie să se întoarcă la familiile lor și nu mulți jurnaliști mai pot face acea alegere de a-și risca viața și libertatea”, punctează Nazish. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *