◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Superstițiile astronauților înainte de un zbor în spațiu

Astronauții ruși care se îmbarcă pentru un zbor în cosmos au un ritual pe care îl respectă cu sfințenie de peste 50 de ani. Înainte de a se urca în nava spațială, ei urinează pe cauciucul roții autobuzului care îi transportă lângă navă. Este o cutumă care a fost introdusă de Yuri Gagarin, în anul 1961.

Gagarin a fost primul om care a zburat în cosmos, iar înainte de a deveni celebru, a urinat pe cauciucul mașinii care îl transportase lângă locul lansării navei spațiale Vostok. De atunci și până în prezent, toți astronauții ruși efectuează acest ritual, pe care îl consideră că îi feresc de pericolele generate de un astfel de zbor.

Femeile astronaut nu sunt obligate să participe la un astfel de ritual, cu toate că unele l-au realizat, însă, multe dintre ele aruncă pe roata mașinii conținutul unei fiole în care au urinat.

Astronauții ruși mai au și alte superstiții înainte de a efectua un zbor în cosmos. Printre acestea sunt vizionarea unui film vechi, un prânz la iarbă verde sau iau cu ei potcoava unui cal sau un talisman.

După destrămarea URSS-ului, astronauții au un alt ritual. Un preot îi binecuvântează înainte de îmbarcarea în navă.

Superstițiile astronauților americani
Astronauții americani au și ei superstițiile lor. Înainte de a se îmbarca, mănâncă ouă ochiuri și o bucată de steak. Aceasta este o tradiție care a fost stabilită de Alan Shepard, primul american care a zburat în cosmos.

Un alt ritual este acela în care comandantul misiunii este obligat să joace cu echipa de tehnicieni blackjack, până când pierde jocul.
Cu toate că astronauții sunt extrem de bine antrenaţi din punct de vedere psihic, au superstițiile lor. Spațiul, cosmosul, acest infinit necunoscut, este plin de pericole.

Cum ajungi astronaut?
O revistă de specialitate din Franța a publicat o listă care cuprinde activitățile pe care trebuie să le realizeze o persoană pentru a accede la statutul de astronaut. Vă prezentăm câteva dintre acestea.

Starea de sănătate este prima condiție esențială. Urmează multipe stagii în care persoana în cauză va studia tehnica de zbor, urmate de zeci sau sute de zboruri de scurtă durată.

Antrenamentele fizice sunt cotidiene, iar implicarea psihologilor este esențială. Urmează sute de ore de simulare a unui zbor în spațiu. Pentru a accede la statutul de astronaut, trebuie să ai cel puțin 1000 de ore de zbor. Pentru a participa la astfel de cursuri trebuie ca vârsta minimă să fie de 27 de ani, iar cea maximă de 37 de ani.

Înălțimea este un alt criteriu în selecție. O persoană cu o înălțime mai mare de 1,90 m nu este admisă. În aceeași situație sunt și persoanele a căror înălțime este mai mică de 1,55 m.

De la începutul călătoriilor în spațiu, 18 persoane și-au pierdut viața, dintre care 14 erau astronauți NASA. Conform specialiștilor, un cosmonaut cu un costum deteriorat ar rezista în spațiu 15 secunde. Astronautul moare prin asfixie sau decompresie. Apa din corpul uman și sângele s-ar vaporiza, iar corpul ar expanda.

NASA a luat în considerare moartea unui cosmonaut în timpul unei misiuni. Dacă un cadavru este păstrat în costumul de astronaut, el se va descompune foarte repede și va împrăștia mirosul în toată nava. Una dintre variantele studiate de NASA este criogenizarea, înghețarea cadavrului.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *