◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.07.2024

Controversata dizolvare a postului public RTVS, din Slovacia, aprobată
de Parlament

Parlamentul Slovaciei a aprobat proiectul de lege controversat de a dizolva postul public RTVS și de a-l înlocui cu o entitate politizată, ceea ce a atras critici aspre din partea angajaților, politicienilor din opoziție și grupurilor de susținere a mass-media.

Ziariștii slovaci sunt nemulțumiți de decizia guvernului condus de Robert Fico de a promova controversate lege care vizează o așa-zisă reformare a audiovizualului public din această țară. În opinia protestatarilor, citați de RFI, prin această lege, premierul slovac și aliații săi „subminează libertatea presei”.

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Martina Simkovicova, inițiatoarea reformei, fost jurnalist, consideră că textul nou al legii este conform normelor europene privind libertatea presei, adoptat de Parlamentul European. Dar comisarul european Vera Jurova a făcut cunoscută „preocuparea tot mai profundă a PE privind libertatea presei și securitatea jurnaliștilor în Slovacia”. Și Uniunea Europeană a posturilor europene de radio-televiziune a denunțat ceea ce a numit „o tentativă abia voalată de transformare a servicului public slovac de radiodifuziune în media controlată de stat”. Potrivit balkaninsight.com, Asociația Jurnaliştilor din Germania (DJV) a cerut Comisiei Europene să iniţieze proceduri împotriva Slovaciei: „Majoritatea guvernamentală slovacă dobândește astfel un radiodifuzor blând, de la care nu se poate aștepta la nicio critică. Libertatea de difuzare a fost desființată prin actuala decizie parlamentară. Aceasta este o încălcare gravă a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene”, a declarat președintele DJV, Mika Beuster.

Noua legislație va schimba modul în care este ales consiliul de supraveghere al RTVS, pe care guvernul l-a acuzat că este părtinitor. Lucrătorii RTVS, alături de opoziție, unii observatori ai UE și grupuri de susținere a mass-media se tem că schimbările vor afecta independența presei și vor înăbuși criticile. Presa slovacă a raportat că partidele de opoziție au părăsit Parlamentul înainte de votul asupra proiectului de lege, pe care 78 de parlamentari l-au susținut și care va intra în vigoare din luna iulie.

Directorul RTVS, Ľuboš Machaj, a numit aprobarea o „zi neagră” pentru radiodifuziunea publică și mass-media din Slovacia. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *